20 augustus 2007

Overeenkomsten (nieuws, 2007)

ROBERT HARRIS KOMT NU AL MET BLAIRS 'MEMOIRES'

Tony Blair die onlangs aangekondigd heeft zijn memoires te boekstaven, is nu al ingehaald door een andere auteur die het leven van de oud-premier van Engeland heeft beschreven. Een fictief portret van een recent teruggetreden Britse eerste minister die zijn rol in een omstreden oorlog in het Midden-Oosten middels een autobiografie gaat goedpraten, wordt volgende maand al gepubliceerd door bestsellerauteur Robert Harris.

Het boek van Harris, 'The Ghost' ('Geest' in Nederlandse vertaling) is geschreven als een feuilleton in vier delen van ieder 25.000 woorden. Er zijn reeds vertalingen in het Duits, Frans, Nederlands en Italiaans, die gelijktijdig op de markt worden gebracht - en net op tijd voor de conferentie van Blairs Labourpartij in Bournemouth in september.

De schrijver ontkende tegenover The Guardian dat de roman over de oud-premier Adam Lang - wiens politieke voorkeur niet wordt gespecificeerd - is gebaseerd op Tony Blair. Harris onderhield goede banden met Blair, totdat zij verschillende standpunten kregen over de oorlog in Irak. De schrijver gaf wel toe dat mensen geneigd zullen zijn om vergelijkingen te maken tussen Blair en Lang, met zijn ambitieuze echtgenote en haar passie voor cosmetica. 'Geest' beschrijft hoe de door negatieve peilingen geplaagde Lang op zijn Amerikaanse vakantieverblijf in Martha's Vinyard zich probeert te rehabiliteren door zijn levensverhaal aan een 'ghostwriter' te vertellen.

Volgens Harris zijn er ook sterke verschillen tussen Blair en Lang. ,,Het is niet een enorm vijandig portret'', zei Harris nadat bronnen in uitgeverskringen hadden verklaard dat de overeenkomsten juist groot zijn. 'Geest' wordt nu al zelfs vergeleken met 'Primary Colors', de roman van Joe Klein, waarin een vernietigend beeld wordt geschetst van toenmalig president Bill Clinton.

Harris kwam op het idee voor een verhaal over een politicus en een 'ghostwriter' nadat hij zijn thriller 'Enigma' twaalf jaar geleden had voltooid. ,,Maar ik kon er toen geen lopend verhaal van maken. Ik dacht toen, gek genoeg, dat ik een aardig verhaal over Engeland en de VS kon schrijven door te vertellen over vertrekkende Britse premiers die een fortuin krijgen aangeboden door Amerikaanse uitgevers.'' Tony Blair liet onlangs weten dat hij dezelfde topadvocaat had ingehuurd die destijds voor de memoires van Bill Clinton een deal sloot ter waarde van ruim zestien miljoen euro.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: