07 augustus 2007

Rodney David Wingfield (1928-2007)

SCHEPPER VAN JACK FROST

De Britse misdaadauteur Rodney David Wingfield is op 31 juli aan de gevolgen van kanker overleden. De schrijver was de geestelijk vader van de laconieke en kettingrokende inspecteur William 'Jack' Frost, een van de meest geliefde tv-speurders. Wingfield is 79 jaar geworden.

Rodney David Wingfield werd op 6 juni 1928 geboren in Hackney, Oost-Londen. Hij werkte als klerk op een kantoor van een oliemaatschappij, maar besteedde zijn vrije tijd aan het schrijven van hoorspeldrama's. Zijn eerste hoorspel, 'Compensating Error', verkocht hij in 1968 aan de BBC. Ook twee andere drama's werden snel aangekocht, waarna Wingfield zijn baan opzegde en vervolgens twintig jaar lang hoorspelen leverde aan de Britse staatsomroep.

Wingfields dialogen en zijn handigheid in het construeren van complexe plots met een verrassend einde wekten de interesse van uitgeverij Macmillan, die de schrijver een voorschot van vijftig pond gaf voor een misdaadroman. Wingfield schreef in de zomer van 1972 de roman 'Frost at Christmas', die door Macmillan meteen werd verworpen. Het duurde nog tot 1984 voordat Wingfield eindelijk een uitgever vond die zijn thrillers op de markt wilde brengen.

Het was het medium televisie dat van 'Jack Frost' een bekende naam maakte. In 1992 werd de eerste aflevering van A Touch Of Frost uitgezonden, gebaseerd op de verhalen van Wingfield. De hoofdrol werd gespeeld door David Jason, toneelnaam van de Britse acteur Sir David John White (1940). Er zouden nog tientallen afleveringen van de serie volgen.

Wingfield was niet gecharmeerd van de televisiebewerkingen van zijn verhalen. ,,Ik heb niets tegen David Jason als Jack Frost, maar hij is niet míjn Frost.'' Hij waardeerde Jason als acteur, maar vond dat met zijn vertolking van de inspecteur de zwarte humor die rechercheurs doorgaans op de been houdt bij het oplossen van lugubere zaken aanmerkelijk werd afgezwakt. Het ruwe karakter van zijn boeken was teloorgegaan, meende Wingfield, die beweerde na de eerste aflevering nooit meer een episode te hebben gezien.

De schrijver leidde een kluizenaarsbestaan. Hij ging nooit naar boekpresentaties en wees alle uitnodigingen voor schrijversconferenties van de hand. In de laatste maanden voor zijn dood voltooide hij zijn zesde misdaadroman, 'A Killing Frost', die in april 2008 zal worden gepubliceerd.

JAMES BOND

Ook John Gardner, schrijver van onder meer veertien James Bond-boeken, heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Hij stierf op 3 augustus, ook al aan de gevolgen van kanker. Gardner die tachtig jaar werd, schreef in totaal ruim vijftig thrillers en was nog steeds actief als auteur.

Gardner was de schepper van onder anderen geheim agent Boysie Oakes en Big Herbie Kruger. Ook schreef hij romans met als held Arthur Conan Doyle's Moriarty, de aartsvijand van Sherlock Holmes. In 1981 werd hij met 'Licence Renewed' de opvolger van de in 1964 overleden Ian Fleming, de originele auteur van de James Bond-boeken. Gardner schreef ook het scenario voor de Bond-films 'Licence to Kill' (1989) en 'GoldenEye' (1995). Hij besloot te stoppen met Bond omdat hij niet de geschiedenis in wilde gaan als 'de man die het van Fleming overnam'. Behalve thrillers schreef hij ook een boek over zijn worsteling met de fles, 'Spin the bottle' uit 1964.

(Bron: The Guardian, The Times, Boekblad)

Geen opmerkingen: