23 augustus 2007

Magdalen Nabb (1947-2007)

LEVENSLANG FAN VAN GEORGES SIMENON

De Britse misdaadschrijfster Magdalen Nabb, die detectiveromans schreef over de gezette en slordige Italiaanse rechercheur Guarnaccia, is overleden. Nabb stierf zaterdag 18 augustus aan een beroerte in de Italiaanse stad Florence, waar ze sinds 1975 woonde en werkte.

Nabb, die in 1947 werd geboren in het dorpje Chruch in het noordwesten van Engeland, publiceerde onlangs haar veertiende roman met als hoofdpersoon de van origine Siciliaanse inspecteur Marshal Salvatore Guarnaccia, getiteld 'Vita Nuova'. De boekenreeks is vertaald in veertien talen. Als levenslange fan van Georges Simenon begon ze naar eigen zeggen haar detectives te schrijven toen hij ermee ophield. Het karakter dat haar beroemd zou maken kwam in haar hoofd tot leven terwijl ze als pottenbakster werkte in een keramiekfabriekje in Montelupo Fiorentiono.

De wederzijdse bewondering tussen Nabb en Simenon kwam tot uiting in een correspondentie die doorging tot aan de dood van de Belg in 1989. Simenon was naar verluidt zo verzot op haar boeken, dat hij haar na elke episode een telegram stuurde met de vraag waar de volgende bleef. Elk eerste exemplaar ging dan ook steevast naar hem toe.

Naast detectives schreef Nabb ook dertien boeken voor kinderen. De opbrengsten van een aantal van die titels, zoals de 'Josie Smith'-serie en 'Het betoverde paard', komen ten goede aan een school voor Afghaanse vluchtelingen in Pakistan en een organisatie die werkende paarden, ezels en muilezels overal ter wereld helpt.

Geen opmerkingen: