08 november 2023

Tegenspreker (nieuws, 2023)

Voor non-fictie-experts en thrillerfans 



Bij uitgeverij Thomas Rap verschijnt op 18 januari 2024 Een spoor van geweld van de Ierse journalist Mark O'Connell. Het is volgens de uitgeverij een boek over het innerlijke leven van een moordenaar en de vage grens tussen waarheid en leugen.  The Times spreekt van 'een boeiende studie, vol morele ambiguïteit en verrassende details. Een zeldzaam boek dat zowel de veeleisende non-fictie-expert als de onverzadigbare thrillerverslaafde zou moeten aanspreken.’

Dublin, 1982. De socialite Malcom MacArthur is een graag geziene gast in aristocratische en intellectuele kringen en leidt als erfgenaam van een welvarend geslacht een zorgeloos bestaan in het teken van zijn passies: kunst en filosofie. Tot zijn erfenis plots opdroogt, hij besluit een bank te beroven en op brute wijze twee onschuldige mensen vermoordt.

Een kleine dertig jaar later heeft MacArthur zijn straf uitgezeten als journalist Mark O’Connell hem op de straten van Dublin benadert met de vraag of hij hem zijn verhaal wil vertellen.

Schoorvoetend stemt MacArthur toe, maar meer dan eens spreekt hij zichzelf tegen tijdens hun talloze gesprekken en strookt zijn relaas niet met de feiten uit onderzoeken en politierapporten.

Voor O’Connell rijst de vraag welk verhaal hij eigenlijk aan het schrijven is: de waarheid of een variant op de waarheid? En wat betekent het eigenlijk om over een moordenaar te schrijven?

Mark O’Connell (1979) is schrijver en journalist. Eerder publiceerde hij To Be a Machine en Notes from an Apocalypse. Hij schrijft onder meer voor The New Yorker , The New York Review of Books , The New York Times Magazine en The Guardian.

Geen opmerkingen: