10 november 2023

Rinkelende kettingen (nieuws, 2023)

Uitgeverij brengt Noorse klassieker onder de aandacht



Nieuw in het fonds van uitgeverij Houtekiet: een oudje uit 1909. Het gaat om De ijzeren wagen van Stein Riverton, over een moord op een vakantie-eiland. De schrijver wordt door bestsellerauteur Jo Nesbø omschreven als ‘de grondlegger van de moderne Noorse misdaadroman’.

Het begin van de 20ste eeuw. De vakantiegangers op een Noors eilandje worden opgeschrikt door een lugubere vondst: een van de toeristen wordt vermoord aangetroffen. De ik-verteller was de laatste die de man in leven zag en kan niet aan de verleiding weerstaan om het onderzoek van nabij te volgen – zelfs als hij daarvoor de luimen van inspecteur Asbjørn Krag moet verdragen.

De inspecteur komt uit Kristiana (het huidige Oslo) en brengt behalve een scherpe blik ook een onderkoeld gevoel voor humor mee.

Al gauw gaat de verbeelding van de verteller, de Kapitein Hastings van dienst, met hem op de loop. Heeft hij ’s nachts echt het rinkelen van kettingen gehoord? Heeft het iets te maken met de lokale legende over een spookachtige ijzeren wagen? Eenzaam in zijn vakantiehuisje bij het water probeert de verteller de moordenaar te ontmaskeren én zijn mentale gezondheid te bewaken. De zomerdagen worden korter en de nachten frisser. Is het niet hoog tijd om te vertrekken?

Stein Riverton (pseudoniem van Sven Elvestad, 1884-1934) begon als journalist en schakelde daarna over naar het schrijven van detectiveromans. Hij schiep indrukwekkende personages, zoals de enigmatische inspecteur Asbjørn Krag en zijn collega Knut Gribb, een personage dat later werd overgenomen door andere schrijvers en nog steeds avonturen beleeft.

Riverton gaf zijn naam aan de Rivertonprisen, een literaire prijs voor het beste Noorse misdaadverhaal of -roman van het jaar. De ijzeren wagen bijt het spits af van een nieuwe reeks Crime Classics van uitgeverij Houtekiet. 

Geen opmerkingen: