23 oktober 2022

Niet de laatste slachtoffers (nieuws, 2022)

Moordzaak voor de nieuwe moeder
Maria Adolfsson is een schrijfster die er geen gras op ver laat groeien. In 2019 verscheeen het eerste deel van haar Doggerland-serie. Eind dit jaar ziet al weer het vijfde deel, Valwind, het licht bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. 

In de hoofdstad Dunker worden twee jonge slachtoffers dood aangetroffen, met slechts één dag tussen de moorden.

Karen Eiken Hornby geniet van haar zwangerschapsverlof en is niet blij dat ze deze zaak krijgt toegewezen. Ze is vooral terughoudend tegenover de zwijgzame Astrid Nielsen, met wie ze moet samenwerken.

Al snel beginnen Karen en Astrid te vermoeden dat de twee doden met elkaar te maken hebben en dat ze niet de laatste slachtoffers zijn. De nieuwe moeder moet de zaak oplossen en tegelijkertijd haar kind beschermen.

Maria Adolfsson woont in Stockholm en werkte als communicatie-expert en persvoorlichter. De vertaalrechten van haar thrillerdebuut Doggerland werden voor verschijnen al aan 15 landen verkocht. Een tv-serie is in de maak.

Doggerland (een enkele keer Doggersland genoemd) heeft ooit bestaan. Het was een uitgestrekt gebied tussen Engeland en het Europese continent. In periodes met een lage zeespiegelstand was dit gebied onderdeel van de droogliggende bodem van de Zuidelijke Noordzee. Dit gebeurde zo'n beetje tijdens elke ijstijd.

Ruim achtduizend jaar geleden zou het laatste droge restant van Doggerland na een aardverschuiving verloren zijn gegaan. Doggerland is vernoemd naar de Doggersbank, een ondiepte in de Noordzee. en 'dogger' is een oud-Nederlands woord voor een vissersboot waarmee op kabeljauw ('dogghe') gevist werd.

De eilandengroep is nu een creatie van schrijver Maria Adolfsson. De cultuur en de taal op Doggerland hebben hun wortels zowel in Groot-Brittannië als in Scandinavië.

Geen opmerkingen: