19 april 2022

Longlist (nieuws, 2022)


Drie debutanten maken kans op Gouden Strop
Zoals te verwachten viel, zal de Gouden Strop dit jaar niet naar een Vlaamse auteur gaan. Vlaamse uitgeverijen waren immers uitgesloten van deelname. De enkele Vlaamse schrijver die bij een Hollandsch uitgeefhuis onderdak had gevonden, staat niet op de longlist die vandaag is vrijgegeven. Wel drie debutanten die in de race zijn voor nog steeds de belangrijkste Nederlandse thrillerprijs.

De longlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2022 is bekend. Uit een totaal aantal van vijftig spannende boeken, verschenen bij Nederlandse uitgeverijen tussen 1 maart en 31 december 2021, koos de jury de volgende titels:  

Gerrit Barendrecht met De Russische connectie (Luitingh-Sijthoff)
Bas Haan met Lenoir (Ambo Anthos)
Friso Leunge met Zwart kwartier (Keff & Dessing)
Roel Janssen met De witwasser (Cargo)
Thomas Olde Heuvelt met Orakel (Boekerij)
Marion Pauw met Vogeleiland (The House of Books)
Van Riessen met Meedogenloos (De Kring)
Emile Schrijver met De Hillel Codex (Prometheus)

Emile Schrijver (1962) is een van de drie debutanten.  Hij is algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier en het Joods Museum in Amsterdam en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures. In De Hillel Codex gaat de joodse onderzoeker op speurtocht naar het boek uit de titel, een manuscript uit het Oude Testament, dat na 1500 nergens meer is gezien.

Journalist, copywriter en bladenmaker Friso Leunge (1958) is de volgende debutant. Zijn psychologische thriller laveert tussen heden, verleden en de personages. Axel gaat op zoek naar het duistere verleden van zijn vader, doorsneden met verontrustende flarden van het laatste gesprek met zijn vrouw. Onderzoeksjournalist Bas Haan is de derde debutant. In zijn eersteling raakt de Rotterdamse rechercheur Jacob Lenoir verstrikt in een ingewikkeld web van drugshandel, corrupte douane, criminele jeugdvrienden, eerwraak, discriminatie en een dubieuze officier van justitie.

Op de longlist staan ook twee schrijvers die eerder bekroond werden met de Gouden Strop: Marion Pauw en Roel Janssen. 
Over de lijst was de jury unaniem: 'Tijdens het beoordelen van de inzendingen kwamen deze acht titels bijna vanzelf bovendrijven, die wat ons betreft straks kans maken op een plek op de shortlist', aldus juryvoorzitter Martijn Bennis.

De jury bestaat naast voorzitter Martijn Bennis (directeur ANP) uit Anne Terwisscha (NBD Biblion), Erik de Vries (freelance recensent VN’s Detective & Thrillergids), Monique de Heer (thrillerrecensent Trouw) en Jacqueline Lamper (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2021).

Op dinsdag 10 mei wordt de shortlist bekendgemaakt in de landelijke en regionale dagbladen van AD Media – de Schaduwprijs kent geen shortlist. De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 9 juni tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Bibliotheek Utrecht. Die avond worden ook de Zilveren Strop (de prijs voor het beste korte spannende verhaal), de NBD Biblion Schaduwprijs (voor het beste spannende debuut) en de Hebban Thrillerprijs (lezersjuryprijs) uitgereikt.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-. De winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop zal in wisselende samenstelling met collega-auteurs in het najaar van 2022 een tour maken langs een tiental bibliotheken door heel Nederland.

Geen opmerkingen: