21 april 2022

Actuele raakvlakken (nieuws, 2022)

Rusland en het Westen botsen in Noors thrillerdebuut  Hoe actueel kan een thriller zijn? In Mayday (nee, niet de gelijknamige zomerthriller van Suzanne Vermeer), het thrillerdebuut van de Noorse Grethe Bøe, staan de machtsblokken Rusland en het Westen lijnrecht tegenover elkaar. Het boek verschijnt op 17 mei bij uitgeverij Volt.


Op het moment dat de betrekkingen tussen Rusland en het Westen zich op een dieptepunt bevinden, worden Navo-piloten Ylva Nordahl en John Evans opgejaagd door een Russische piloot. De straaljagers raken verstrikt in een gevaarlijk kat-en-muisspel en als de F-16 van Ylva en John in botsing komt met de Russische jager, raakt deze onbestuurbaar en crashen ze op Russisch grondgebied.

Een explosieve politieke crisis volgt, waarbij beide partijen elkaar beschuldigen van een oorlogsdaad.

Terwijl de machtsblokken zich opmaken voor de strijd en via de media allerlei fake news wordt verspreid, staan Ylva en John voor een schijnbaar onmogelijke missie. Ternauwernood aan de dood ontsnapt moeten ze te voet over de ijzige toendra terug zien te komen naar Noorwegen.

Zijn ze op tijd terug om te kunnen vertellen wat er écht is gebeurd om zo een oorlog te voorkomen? En zijn Ylva en John zelf eigenlijk wel wie ze zeggen te zijn?

Grethe Bøe schreef en regisseerde meerdere internationaal bekroonde films en tv-series. Ze had een vooruitziende blik, want ze stond met dit thrillerdebuut in 2021 meerdere weken onafgebroken op #1 in de bestsellerlijst in Noorwegen. Eind 2022 beginnen de opnames voor een verfilming.

Geen opmerkingen: