21 april 2022

Ware toedracht (nieuws, 2022)

Leven en dood in een mannenwereld   Op 7 januari 1969 verlaat de 23-jarige Harvard-studente Jane Britton om half een 's nachts het appartement van een buur in Cambridge, Massachusetts, om terug te keren naar haar eigen flat. Als ze de volgende dag niet de telefoon opneemt en een belangrijk examen mist, gaat haar vriend naar haar flat en treft haar dood aan. Een slag op haar hoofd werd Jane fataal. Ze was bovendien verkracht. In De doden houden we bij ons probeert Becky Cooper het raadsel rond haar dood te ontsluieren. Het boek verschijnt 12 mei bij uitgeverij De Geus. 

Jane Britton
Een moord op Harvard en een halve eeuw stilzwijgen

1969 is het jaar van de tegencultuur, maar het prestigieuze Harvard staat nog bol van tradities. Vrouwelijke studenten worden er nauwelijks serieus genomen.

En dan wordt een van hen, de vrijgevochten Jane Britton, vermoord aangetroffen – onder mysterieuze omstandigheden.

Veertig jaar later, als Becky Cooper er studeert, doen nog steeds de wilde geruchten de ronde. Janes minnaar, haar hoogleraar antropologie, zou haar na een duister ritueel hebben vermoord. De hoogleraar loopt nog vrij rond en het verhaal laat Becky niet los. Tien jaar lang doet ze onderzoek naar de ware toedracht.

Het levert een portret op van een elite-instituut waar de machtsverhoudingen al eeuwenlang vastliggen, en van een vrouw die tevergeefs droomde van een leven in een mannenwereld.

Becky Cooper (New York, Queens) studeerde aan Harvard, waar haar afstudeerscriptie over David Foster Wallace bekroond werd als beste van haar jaar.

Nadat ze onder meer werkte als redacteur van The New Yorker keerde ze terug naar Harvard om onderzoek te doen naar de moord op Jane Britton. De doden houden we bij ons verscheen in 2020 en werd onmiddellijk een bestseller.

Op Wikipedia staat meer over de moordenaar... Geen opmerkingen: