27 september 2018

Samenwerking (nieuws, 2018)

Schrijver Paul Verhuyck overleden



Paul Verhuyck (foto uit 1996)
De Vlaamse schrijver Paul Verhuyck is deze week op 78-jarige leeftijd overleden, zo heeft uitgeverij De Arbeiderspers bekendgemaakt. Verhuyck doceerde bijna drie decennia lang Franse en Occitaanse literatuur aan de Rijksuniversiteit Leiden. Daarnaast publiceerde hij tien romans. 

Liefhebbers van de spannende roman zullen Paul Verhuyck vooral kennen van zijn literaire samenwerking met zijn tweede vrouw Corine Kisling. Met haar schreef hij vier literaire thrillers: Het leugenverhaal (2007), Kwelgeest (2008), De duim van Alva (2010) en Zwarte Kant (2012). Hun derde thriller werd genomineerd voor zowel de Gouden Strop als de Hercule Poirotprijs en Diamanten Kogel.

De vier thrillers van Kisling&Verhuyck spelen zich af in het heden, maar gaan wel terug op een eeuwenoude gebeurtenis, die nog doorwerkt in het heden als een 'cold case'. Zo ging Het leugenverhaal in op de middeleeuwse Reynaert en de graal, stond de oudste Tijl Uilenspiegel centraal in Kwelgeest, was de Spaanse bezetting van Antwerpen onderwerp in De Duim van Alva en kwam Marie-Antoinette in het Frankrijk van de achttiende eeuw voor in Zwarte Kant.

Verhuyck debuteerde in 1990 bij De Arbeiderspers met De doodbieren.

1 opmerking:

Ink zei

En zo leer ik bij iemand zijn overlijden pas zijn naam. Ik ga mij in een hoekje zitten schamen