17 september 2018

Harmonisatie (nieuws, 2018)

Genootschap zoekt onderdak bij Auteursbond



Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) wil zich aansluiten bij de Auteursbond, de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers in Nederland. Volgens het GNM-bestuur is deze stap in de hevig in beweging zijnde wereld van het boek noodzakelijk om de belangen van de thrillerschrijvers te kunnen blijven behartigen.

Tijdens de ledenvergadering van vorig jaar hebben de GNM-leden het bestuur toestemming gegeven om te onderzoeken of het mogelijk dan wel wijs is om aansluiting te zoeken bij de Auteursbond. Een dergelijke alliantie is inderdaad raadzaam, blijkt uit onderzoek van het bestuur.

De wereld van het boek is de laatste jaren ingrijpend veranderd, schrijft GNM-voorzitter Peter Römer in een nieuwsbrief aan de leden. 'Naast de fysieke boeken zijn er nu ook ebooks en luisterboeken. Als je één manuscript inlevert, worden er drie soorten boeken voor geleverd. Op verschillende soorten platforms, die elk proberen de aandacht van de koper te trekken. Uitgevers hanteren allemaal andere tarieven en van enige harmonisatie - in de vorm van modelcontracten - is geen sprake.' Dit alleen al is volgens Römer een belangrijke overweging om toenadering te zoeken bij een organisatie die de onderhandelingen over al dit soort zaken met de andere belanghebbenden voert: de Auteursbond.

Bovendien maak de thrillerauteur bij de Auteursbond deel uit 'van een breed en inspirerend netwerk van schrijvers' waar hij tijdens borrels, lezingen, vergaderingen en symposia kennis maakt met vakgenoten. Er zijn masterclasses en specialistische workshops van afzonderlijke secties waarmee de schrijver zich professioneel verder kan ontwikkelen. De bond staat de schrijver (lees: zelfstandige ondernemer) ook bij met gratis advies over modelcontracten en belastingaangifte, juridisch advies bij conflicten en financiële steun in noodsituaties.

Römer benadrukt dat GNM zijn zelfstandigheid behoudt. De thrillerschrijversclub komt, met negen andere secties (waaronder literair, toneel, poëzie, scenario), onder de paraplu van de Auteursbond, waarvan het lidmaatschap overigens wel fors duurder is dan dat van het GNM alleen. 'Maar wij blijven het GNM, met een eigen bestuur en een eigen programma en een eigen begroting. Het Mysterydinner blijft en ook de Meesterprijs zal met enige regelmaat worden uitgereikt.' Over de feestelijkheden rondom de uitreiking van de Gouden Strop en de Schaduwprijs wordt volgens de voorzitter hard nagedacht. 'Die blijven gewoon onze prijzen.'

De GNM-leden kunnen in november stemmen over toetreding tot de Auteursbond.

Geen opmerkingen: