14 september 2018

Bloed in de keuken (nieuws, 2018)Schrijfster neemt essay 'How to murder your husband' letterlijkJe zou denken dat schrijven wordt beoefend door louter rechtschapen types, die hun fantasieën alleen aan het papier toevertrouwen. Maar niets is minder waar. Er zijn auteurs die een scheve schaats rijden. Die zich fraaier voordoen dan ze zijn, die fraude plegen, zich schuldig maken aan doodslag. Of moord. Nu zit een schrijfster van romantische thrillers achter slot en grendel, op verdenking van moord op haar wettige echtgenoot.

Een jaar of zes geleden kwam de Britse thrillerauteur R.J. Ellory op niet al te florissante wijze in het nieuws. Hij had diverse pseudoniemen aangenomen om het imago op zijn Wikipedia-pagina wat op te poetsen. Wat bedenkelijker waren de strapatsen van Ewoud Lietaert Peerbolte, beter bekend als thrillerschrijver Ed Sanders. De ooit voor de Gouden Strop genomineerde auteur kreeg in 2016 twee jaar celstraf opgelegd wegens faillissementsfraude. De Finse schrijfster Tuula Sariola moest in 2008 voor de rechter verschijnen op verdenking van het ten onrechte opstrijken van bibliotheekgelden.

Maar sommigen gaan nog meer over het randje. Schrijver Richard Klinkhamer sloeg zijn vrouw met een koevoet de schedel in, begroef haar in de tuin van zijn huis en kreeg daarvoor zeven jaar cel. De Poolse auteur Krystian Bala zit sinds 2007 een gevangenisstraf van een kwart eeuw uit voor het plegen van een moord die hij in een van zijn thrillers, een bestseller, had beschreven. En in datzelfde jaar werd de Mexicaanse auteur José Luis Calva Zepeda opgepakt, nadat op een bord in zijn appartement de gekookte en op smaak gebrachte lichaamsdelen van zijn vermoorde vriendin waren ontdekt. Twee maanden na zijn arrestatie pleegde 'de kannibaal', zoals hij in de pers werd genoemd, zelfmoord.

Aan dit rijtje kan nu de naam van Nancy Crampton Brophy (68) worden toegevoegd. De schrijfster van romantische thrillers uit Portland, Oregon, zit in de cel op verdenking van moord, nadat haar man onder vreemde omstandigheden om het leven kwam. De auteur die onder meer het essay How to murder your husband schreef, leek ontroostbaar. Maar justitie lijkt daar niets van te geloven.

Als schrijfster van romantische thrillers denk ik regelmatig na over moord en de politieprocedures die daarop volgen, meldt ze in het essay uit 2011 dat de manieren bekijkt om een echtgenoot om te brengen en er nadien mee weg te komen. Als moord me moet bevrijden, wil ik in geen geval tijd doorbrengen in de gevangenis. En voor alle duidelijkheid: ik hou niet van jumpsuits en oranje is mijn kleur niet. Met dat laatste verwees ze naar de kleding van gedetineerden in de Verenigde Staten. 

Vervolgens somt ze een serie methodes op waarbij de daad bij het woord wordt gevoegd, variërend van het gebruik van messen, wurging tot vergif. Ook raadt ze de inzet van een huurmoordenaar of een minnaar af.

Ook in andere teksten laat ze haar fantasie om van een echtgenoot af te komen de vrije loop. In The Wrong Cop schreef ze over een vrouw die elke dag van haar huwelijk besteedde aan het bedenken van manieren om haar man om te brengen. En in The Wrong Husband probeert een vrouw haar gewelddadige echtgenoot te ontvluchten door haar eigen dood in scène te zetten. Op haar site See Jane Publish ging ze verder in op moordmethoden.


Daniel Brophy in de keuken van het Oregon Culinary Institute
Nancy Crampton Brophy heeft nu te stellen met de volgende feiten. Kok en docent Daniel Brophy (63) was op 2 juni op zijn werk in het Oregon Culinary Institute toen hij werd neergeschoten. Zijn studenten vonden hem, badend in het bloed. Brophy overleefde het niet.

Een dag later postte Crampton Brophy een emotioneel bericht op Facebook. Ik heb triest nieuws. Mijn man en beste vriend, chef Dan Brophy, is gisterochtend vermoord. Iedereen die me na aan het hart ligt en me wil bellen: jullie hebben gelijk, maar ik heb het momenteel moeilijk om mijn hoofd rond de hele zaak te krijgen. Ik apprecieer jullie liefdevolle berichten, het doet me iets, maar spaar jullie telefoontjes tot over een paar dagen, tot ik weer wat kan functioneren.

Vorige week werd de weduwe aangehouden op verdenking van moord op haar man en het gebruik van een vuurwapen. De rechter besliste dat ze in de cel moest blijven en dat ze niet vrij kon komen op borg.

Daniel en Nancy waren 27 jaar getrouwd en hadden hun ups en downs, zoals Crampton Brophy zelf schrijft op haar website. Maar er waren meer goede momenten dan slechte. Ik hou van de manier waarop hij me aan het lachen maakt als ik erg boos ben en hoe hij iets perfects weet te zeggen als ik dat het minste verwacht.

De conclusie van haar essay How to murder your husband doet op z'n minst vreemd aan: Ik vind het makkelijker om mensen dood te wensen dan om ze effectief te vermoorden, schrijft ze. Ik wil me geen zorgen moeten maken over bloedspatten en hersenen op mijn muren. En ik kan niet consequent liegen. Anderzijds, als ik íéts weet over moord, is het wel dat iedereen het in zich heeft om het te doen. Als je maar ver genoeg wordt gepusht.

Bron: Het Laatste Nieuws, The Washington Post

Geen opmerkingen: