18 september 2018

Willem Asman - Exit (2018)

Smeltkroes van intriges



(Door Peter Kuijt)

In twaalf maanden tijd schreef Willem Asman een verhaal van 300.000 woorden, knipte de omvangrijke tekst op in drie grote stukken en de trilogie over de schimmige organisatie REBOUND was geboren. Zijn monsterklus bleef niet onopgemerkt. Voor het eerste deel, Enter, ontving Asman in juni de Gouden Strop. In diezelfde maand verscheen het slot Exit bij zijn nieuwe uitgeverij Ambo|Anthos. 

In de trilogie lezen we hoe het Tyler, het jonge Amerikaanse meisje uit Asmans debuut De Cassandra Paradox (2006, een uitgave van Cargo) dat door de CIA wordt verraden, het in de afgelopen jaren is vergaan. Ze is ondergedoken en wordt door REBOUND van een nieuwe identiteit voorzien. Ruim duizend pagina’s later is ze doorgedrongen tot de top van de organisatie, ze is één van de vier ‘ringdragers’ die het beleid bepalen.

De onderneming is er ook voor bestaande figuren. In Enter lezen we dat met onderwereldkoning Stanley Hillis een deal in de maak was voordat hij begin februari 2011 in de Watergraafsmeer werd geliquideerd. En Asman beschrijft in het slot de ware toedracht achter de val van Dominique Strauss-Kahn, toenmalig IMF-topman en seksfeestenbezoeker.

De drie REBOUND-thrillers vallen lastig afzonderlijk te lezen. De smeltkroes van intriges en complotten, het optreden van de CIA en de Mossad, de opkomst en ondergang van vele personages vereisen de volle aandacht van de lezer. In Exit wordt er bovendien behoorlijk veel afgekletst en dat gaat enigszins ten koste van de actie. Desondanks kan voor Asman alleen maar eerbiedig de hoed worden afgenomen als waardering voor deze verrijking van het thrillergenre.

Willem Asman - Exit. Uitgeverij Ambo|Anthos, 327 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Geen opmerkingen: