17 november 2017

Een en ander (nieuws, 2017)

CPNB treuzelt met thrillers


Voor de Kinderboekenweek 2018 is alles al in kannen en kruiken: Jozua Douglas schrijft het geschenkboekje en het thema voor die elf dolle dagen in oktober is Vriendschap. Hoe anders is het gesteld met de Spannende Boeken Weken die vier maanden eerder van start moeten gaan. Daarvoor lijkt nog niets geregeld.

Felix Weber won dit jaar de Gouden Strop met Tot Stof
Traditiegetrouw was in het najaar al in grote lijnen bekend hoe de komende editie van Spannende Boeken Weken (voorheen Maand van het Spannende Boek) zou worden ingevuld. Wie de auteur van het geschenkboekje zou zijn, was dan al lang onthuld.

De afgelopen twee edities werden de uitverkoren auteurs (respectievelijk Simon de Waal en Deon Meyer) al in de zomer geopenbaard. Ook gaf de organiserende stichting CPNB de thema's vrij, in 2016 was dat Bloed in de polder en dit jaar later stond de thriller als vakantieboek centraal.

Nu is het nog één groot vraagteken of en wanneer de Spannende Boeken Weken in 2018 terugkeren. Navraag bij de CPNB levert een weinig bevredigend antwoord op. 'Op 15 januari start de aanbiedingsperiode voor bibliotheken en boekhandels', meldt woordvoerder Job Jan Altena, 'dat is het moment waarop we met een en ander in zijn geheel naar buiten gaan.'

Ook over de organisatie van de Gouden Strop doet de CPNB er het zwijgen toe. Over de samenstelling van de jury is nog niets bekend, evenmin of alle juryleden al zijn aangezocht. Naar de naam van de juryvoorzitter moeten we raden. Wij gokken overigens op een herkansing voor Huub Stapel.

Rondvraag bij enkele uitgevers leert dat zij nog niet zijn benaderd door de CPNB over de mogelijkheid tot inzenden van thrillers voor de Gouden Strop. Waarom de boekpromotor nu zo treuzelt met het thrillergenre, is een raadsel. Mogelijk is de evaluatie van de jongste uitreiking van de Gouden Strop nog steeds niet voltooid. De CPNB was uitermate tevreden over het evenement, een tien minuten durend gedoe bij RTL Late Night. Maar vooral onder thrillerauteurs was het gemor niet van de lucht. Eind deze maand vergadert het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs over de toekomst van de Gouden Strop en over hoe het allemaal beter kan.

Bestsellerauteur Saskia Noort besloot kort na de uitreiking van de Gouden Strop tot de oprichting van een nieuwe thrillerprijs die omgeven zou zijn met meer allure. In juli liet ze nog weten dat diverse uitgevers en schrijvers daar uitermate positief over waren. Hoe het nu gesteld is met deze award, is niet bekend.

1 opmerking:

Remko Meddeler zei

We zouden het 'gedoe' natuurlijk ook een jaartje kunnen overslaan. Kijken wat dat doet.