01 november 2017

Geen allure meer (nieuws, 2017)

GNM luidt noodklok over desinteresse voor thrillergenre


'Ondanks het feit dat het spannende boek, ook het Nederlandse spannende boek, nog steeds een solide pijler is onder de nationale boekverkoop, lijkt de belangstelling voor het genre op zich het nulpunt te naderen. De Gouden Strop doet geen stof meer opwaaien, maar wordt ter kennisgeving aangenomen.'
Dit is de sombere boodschap die voorzitter Peter Römer schetst in een brief aan alle leden van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Het is hoog tijd dat het Nederlandse spannende boek weer uit de schaduw wordt gehaald en een podium krijgt dat het verdient, stelt hij.

Aanleiding is de meest recente, volgens een flink aantal auteurs 'armoedig' verlopen uitreiking van de Gouden Strop. Tijdens een reguliere uitzending van de talkshow RTL Late Night werd de ceremonie er in amper tien minuten doorheen gejast. Römer: 'Zelden zal een uitreiking zoveel hebben losgemaakt als deze keer. Vooral intern dan, want voor de buitenwereld is de uitreiking alsmede de daaropvolgende commotie vrijwel geluidloos voorbijgegaan.'

Dat de uitreiking van de Strop überhaupt doorging, was overigens aan de inspanningen van Römer te danken. 'Het was of aandacht bij RTL Late Night of per post de Gouden Strop en de Schaduwprijs naar de winnaars te laten sturen', meldde de GNM-voorzitter later. Het Genootschap werd begin dit jaar geconfronteerd met het feit dat de CPNB, die de uitvoering van de thrillerprijs met veel mooie beloften in het voorjaar van 2012 overnam, geen geld meer overhad voor de prijsuitreiking. De boekpromotor was de laatste jaren ook al aan het beknibbelen op het promotiebudget voor het spannende boek: de actiemaand werd ingekort tot een dag of zestien, de Avond van het Spannende Boek - de officiële aftrap - ging ter ziele en nu werd ook nog de uitreiking geëlimineerd.

Römer: 'Natuurlijk valt er van alles aan te merken op die avond (bij RTL Late Night, red.) en waren de feesten van vroegere jaren van een grotere allure, maar een feit is helaas dat het bestuur vorig jaar geconfronteerd werd met een verslechterde financiële situatie rondom de uitreiking van de Strop en de Schaduwprijs.'

Volgens de GNM-voorzitter is het bestuur op zoek naar nieuwe fondsen om de prijzen, en de uitreiking daarvan, voor de komende jaren zeker te stellen. Maar het probleem van de Strop zit hem volgens Römer niet alleen in het geld. De Gouden Strop heeft een imagoprobleem, gaat gebukt onder een hoge mate van desinteresse. Ruim dertig jaar na de oprichting weet de prijs niet meer voor reuring te zorgen.

Het Genootschap roept alle 135 leden op om op zaterdag 25 november tijdens de jaarvergadering te discussiëren over het bestaansrecht en de toekomst van de Gouden Strop. Een aantal schrijvers, onder wie Jacob Vis, heeft al voorstellen gedaan om de prijs meer onder de aandacht te brengen.

Andere schrijvers hebben al eerder laten weten dat de Gouden Strop zijn langste tijd heeft gehad. Bestsellerauteur Saskia Noort kondigde kort na de uitreiking aan met een eigen thrillerprijs te komen. Naar eigen zeggen zijn diverse uitgevers enthousiast over haar voorstel. Hoe het nu met deze nieuwe award is gesteld, is niet bekend. 

1 opmerking:

Remko Meddeler zei

Ah, een heuse noodklok. Waar is de nood?