27 november 2017

Onmacht, duisternis en hoop (nieuws, 2017)

Topadvocaat Knoops komt met thriller over moordzaak op Bonaire


 'Zijn slachtoffers stonden dicht bij elkaar, op nog geen drie meter bij hem vandaan. Zij waren nietsvermoedend uit de auto gestapt op nog geen vijfhonderd meter van de vuurtoren. Het plan was simpel. Hij wist dat hij de twee broers gemakkelijk mee zou krijgen naar een afgelegen gebied als het om vrouwen ging. In plaats van de twee vrouwen, wachtte hun de kogel.'

Deze week is De laatste kamer, een legal thriller van advocaat Geert-Jan Knoops, verschenen bij uitgeverij Balans. Het verhaal is gebaseerd op een moordzaak dit twaalf jaar geleden gebeurde op het Caribische eiland Bonaire.

Op 15 juli 2005 worden op Bonaire twee broers vermoord aangetroffen bij de vuurtoren Spelonk. Ze zijn op afschuwelijke wijze om het leven gebracht. De gemeenschap op Bonaire is geschokt. De drie mannen die ervoor worden opgepakt, worden tot in hoogste instantie voor deze moorden veroordeeld. Maar de veroordeling van twee van hen roept bij sommigen veel twijfel op.

Begin 2011 kreeg advocaat Knoops de zaak op zijn bureau, nadat een CuraƧaose psycholoog had ontdekt dat de twee veroordeelden mogelijk onschuldig waren. Knoops: 'Jarenlang zou deze zaak mijn leven en dat van mijn collega's beheersen. Het heeft mijn visie op de samenleving en op het justitiƫle systeem veranderd.'

Als een jaar later het Innocence Project van Knoops wordt gevraagd onderzoek te doen naar hun onschuld, draait dit uit op een unieke rechtszaak met een onverwachte ontknoping. In De laatste kamer laat Knoops de lezer kennismaken met de ontluisterende wereld van gerechtelijke dwalingen, waarin hij is gespecialiseerd. Hij beschrijft de wereld van onmacht, duisternis en hoop, die verbonden is aan het lot van mensen die onterecht achter de tralies zitten.

Geen opmerkingen: