07 november 2017

Erger dan de kwaal (nieuws, 2017)

Megalomaan woonpaleis verandert in een hel


Bij uitgeverij Palmslag verschijnt vrijdag 10 november Het Icoon, de vierde thriller van Peter J.L.M. Bernink. Die dag ziet ook Valse hoop, een heruitgave van Berninks tweede thriller, het licht. Het Icoon wordt door Palmslag beschreven als een thriller over 'een angstaanjagende transformatie van een luxe woningcomplex tot een hel'. Valse hoop is een medische thriller over een geneesmiddel dat erger dan de kwaal blijkt. 

Over Het Icoon: De familie Zeelen beheert luxe wooncomplexen, waarvan Morgenschittering de grootste is: na de Martinitoren het hoogste gebouw in Groningen. Het megalomane paleis van glas is zeer in trek bij vermogende mensen. Maar voor de bewoners begint hun verblijf in dit iconische gebouw langzaamaan een hel te worden.

Een zelfmoord van een van de bewoners wekt de belangstelling van de buitenwereld. En als er daarna nog een dubieus ongeluk plaatsvindt met twee doden als resultaat, start hoofdinspecteur Kuitert van de Groningse recherche een diepgaand onderzoek.

De zaak neemt een onverwachte wending als de gehate voorzitter van de directie, de niet onaantrekkelijke Gina Zeelen, wordt vermoord. De dader wordt onder de bewoners gezocht, maar Kuitert tast volledig in het duister. Om tot een oplossing te komen roept hij de hulp in van oud-hoofdinspecteur Popma.

In Valse hoop kijkt de hele neurologische wereld uit naar Myracen, een nieuw geneesmiddel tegen multiple sclerose. Neuroloog en onderzoeker Koch ontdekt dat het geneesmiddel echter een afschuwelijke bijwerking heeft: bloedkanker. De farmaceutische connectie houdt dit tegen elke prijs stil en onderzoeksgegevens worden gemanipuleerd.

Koch vormt met zijn nieuwsgierigheid een enorme bedreiging voor Myracen. Als hij met zijn gezin een weekend in het vakantiehuis doorbrengt, wordt er brand gesticht, waarbij zijn vrouw en twee dochtertjes omkomen. Maar ondanks dat er nog meer slachtoffers vallen, blijft Koch vastberaden om degenen die hem en anderen zoveel leed aan hebben gedaan te ontmaskeren.

Rechercheur Popma stort zich op de zaak. Als ook hij steeds meer te weten komt over Myracen wordt de kwestie nog groter en angstaanjagender. De hoop op genezing blijkt valse hoop.

Peter J.L.M.Bernink (1944) werd geboren in Enschede. Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam vertrok hij naar Groningen om te promoveren en cardioloog te worden. Bijna dertig jaar werkte hij in het Martiniziekenhuis. Vervolgens ging hij aan de slag met het opzetten van een Zelfstandig Behandel Centrum. Inmiddels heeft hij vier thrillers op zijn naam staan: Geen Weg Terug (in 2016 als heruitgave bij Palmslag gepubliceerd), Valse Hoop (2015), Kwade Vrienden (2016) en Het Icoon (2017).

Geen opmerkingen: