05 november 2017

Wordt verwacht 420 (nieuws, 2017)

De meest taaie bokser uit Kentucky


'Donnybrook is rauw, wreed en keihard, maar maakt tegelijkertijd indruk door zijn onderliggende compassie en rake beschrijvingen van de hoofdpersonen.' Dat zegt uitgeverij Karakter over de roman Donnybrook van Frank Bill die op 23 november verschijnt. Het boek is een mix van grimmige literatuur, roman noir en een thriller, aldus een Amerikaanse recensent. 


De term Donnybroek is afkomstig van het jaarlijkse knokfeest dat plaatsvond in een voorstadje van Dublin, Donnybrook. Het evenement stond bekend om zijn drankgelag, haastig gesloten huwelijken en uit de hand lopende vechtpartijen. Het verhaal gaat dat bezoekers van de fair liever vochten dan aten. De fair dateerde al van voor 1300, maar vond zijn roemruchte einde in 1870, toen hij bij wet verboden werd. De term Donnybrook werd een synoniem voor heibel, oproer en knokpartij.

In het romandebuut van Frank Bill staat ene Jarhead centraal. Hij is de wanhoop nabij en gaat niets uit de weg om brood op de plank te krijgen voor zijn kinderen. Hij staat bekend als de meest taaie bokser uit Kentucky en is ervan overtuigd dat de Donnybrook – en de enorme geldprijs voor de winnaar – zijn weg naar een beter leven en een ontsnapping aan al zijn problemen is.

De Donnybrook is een drie dagen durend toernooi diep in de bossen van Indiana, waar met blote vuisten in man-tot-mangevechten besloten wordt wie de sterkste, meest meedogenloze bokser van de regio is. Twintig deelnemers. Een met prikkeldraad omgeven ring. Gevechten zonder regels…

Frank Bill vertelt het verhaal recht voor zijn raap, aldus uitgever Karakter. 'Hij windt er geen doekjes om. Zijn stijl is rauw, wreed en keihard. Hij verbloemt de werkelijkheid niet. Donnybrook roept evenals de romans van Cormac McCarthy en de films van de Coen Brothers op overweldigende wijze de sfeer en kleur van het diepe donkere Zuiden en Midden-Westen van de Verenigde Staten op.'

Het omslag van Donnybrook is ontworpen door de beroemde tatoeƫerder en beeldend kunstenaar Matt Buck, vermaard om zijn free hand tattoos. Voor het zetten van een tattoo door Matt Buck geldt een maandenlange wachtlijst.

Geen opmerkingen: