05 november 2017

Rassenhaat (nieuws, 2017)

Er waart een seriemoordenaar rond in Berlijn


De Vlaamse dichter Paul van Ostaijen, die van Boem Paukeslag, verbleef tot mei 1921 in Berlijn. In datzelfde jaar werd Adolf Hitler partijleider van de NSDAP. Schrijver Bob Van Laerhoven brengt de twee samen in zijn nieuwe roman Dossier Feuerhand. Volgens uitgeverij Houtekiet laat de schrijver in zijn boek zien hoe de diepe, ontroerende liefde van een kind de basis kan worden van extreme rassenhaat.

De Duitse hoofdstad Berlijn is in 1921 een stad van extremen. Politiek geweld teistert overdag de straten, 's nachts waart een seriemoordenaar rond, die de media De Viller noemen. Men vermoedt dat hij een dolgedraaide veteraan uit de Eerste Wereldoorlog is, maar hij blijft onvindbaar.

Ondertussen staat de relatie tussen de Vlaamse dichter Paul Van Ostaijen en zijn onstuimige vriendin Emma Clément op scherp. Net als honderdduizenden anderen in Berlijn leven zij in armoede en zijn ze verslaafd aan cocaïne en andere drugs.

Wanneer Van Ostaijen in het appartement van de spionne Elise Kraiser in een opwelling het dossier Feuerhands Obsessie steelt, brengt de dichter een reeks dramatische gebeurtenissen op gang. Die werpen een verrassend licht op een politicus die snel aan invloed wint: Adolf Hitler. Ook andere historische figuren zoals Rudolf Hess, Albert Einstein en Bertolt Brecht voert Bob Van Laerhoven op tussen de fictieve personages.

Bob Van Laerhoven (1953) schreef meer dan 35 boeken. Sommige verschenen ook in vertaling in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Canada en Rusland. Hij publiceerde in internationale magazines als Ellery Queen's Mystery Magazine en Wasafiri. Met De wraak van Baudelaire won hij de Knack Hercule Poirotprijs 2007. De Engelse vertaling Baudelaire's Revenge won in 2014 de USA Best Book Award in de categorie Mystery/Suspense. Zijn Engelstalige verhalenbundel Dangerous Obsessions is net uit in een Italiaanse vertaling (Pericolose ossessioni). Portugese, Spaanse, Chinese en Zweedse edities volgen.

Geen opmerkingen: