13 september 2017

Gezwicht (nieuws, 2017)

Vlamingen gevoelig voor spoilerstunt


Al ruim een maand staat de thriller Wat jij niet ziet van Sarah Pinborough op nummer één in de Top Tien van de Standaard Boekhandel in Vlaanderen. Dat heeft te maken met een promotiestunt: op de eerste pagina van het boek krijgen de lezers een geheimhoudingsverklaring voorgeschoteld.

De uitgever gebiedt de lezer te erkennen dat de inhoud van het boek het exclusieve eigendom is van de auteur; hij belooft ook het einde van het boek geheim te houden voor wie het boek niet gelezen heeft en alleen in verhullende termen naar het einde van het boek te verwijzen. Om toch heisa te veroor­zaken, suggereert de uitgever de ­hashtag #WTFthatending.

Die clausule stond niet in de originele versie maar was een idee van de Nederlandse uitgeverij The House of Books, die de lezer extra wilde prikkelen. Dat is in Vlaanderen zeker gelukt. Daarbuiten bezet de eerste thriller van de Britse nergens de koppositie.

In Nederland kregen recensenten een mail van de uitgeverij waarop in dikke letters GEHEIMHOUDINGSVERKLARING stond. Die mail wekt gaandeweg weerzin wanneer de ontvanger voorwaarden dient te accepteren. Hij verplicht zich tot het bekijken van een halve minuut durend onscherp YouTube-filmpje waarin Sarah Pinborough tot hem spreekt. Hij mag niets over het einde van het boek naar buiten brengen en moet erkennen dat de teksten en de plot strikt vertrouwelijk zijn.

Wat de straf behelst als de voorwaarden toch worden geschonden, wordt niet gemeld. Een recensie in The Guardian bood echter uitkomst. Ook deze krant kreeg van de uitgever op het hart gedrukt toch maar niets van het einde weg te geven, maar zag kans in grote lijnen het verhaal van Wat jij niet ziet uit de doeken te doen. We hebben te maken met een thriller van het type 'domestic noir', dat wordt verteld vanuit twee perspectieven. De ene is van de alleenstaande moeder Louise. Tijdens een zeldzaam avondje uit ontmoet ze een man en valt als een blok voor hem. De maandag erop ontmoet ze haar nieuwe baas, David. De man uit het café, die getrouwd blijkt te zijn, en die zegt een fout te hebben begaan. Dan ontmoet Louise Adele, de vrouw van David. De twee raken bevriend en Louise leert een heel andere kant van David kennen. Er lijkt iets goed mis in hun huwelijk.

The Guardian geeft in de recensies geen spoilers weg. De krant constateert dat het verhaal behoorlijk griezelig is en ook een totaal onverwachte weg inslaat. Een aantal wendingen later noemt de krant de thriller een 'total wrong-footer', eentje die de lezer op het verkeerde been zet en verbijsterd achterlaat. De hashtag WTFthatending doet zijn naam eer aan, aldus de recensent.

Bron: De Standaard, The Guardian

Geen opmerkingen: