12 september 2017

In de stoffige staten (nieuws, 2017)

American Assassin te lezen en te zien

Op 12 oktober gaat de film American Assassin in de Nederlandse bioscopen in première. De film is gebaseerd op de gelijknamige thriller, eind vorige maand in Nederlandse vertaling verschenen, van New York Times-bestsellerauteur Vince Flynn.

Vince Flynn schreef en publiceerde American Assassin al in 2010 en maakt deel uit van de serie rond contraterrorismespecialist Mitch Rapp. Na twee decennia politiek falen staan de Verenigde Staten en de CIA er slecht voor. De Operations Director van de inlichtingendienst, Koude Oorlogveteraan Thomas Stansfield, weet dat hij zich moet voorbereiden op de volgende oorlog: de strijd tussen de Verenigde Staten en islamitische jihadisten. Hij geeft zijn opvolger Irene Kennedy en zijn beste vriend Stan Hurley de missie om een geheime groep clandestiene 'operatives' op te richten. Agenten die in het diepste geheim opereren. Een van hen is Mitch Rapp.

Zes maanden word het uiterste van Rapp gevergd tijdens een training die zo intens is dat hij er bijna aan ten onder gaat. Gehard door deze elite-opleiding is hij er klaar voor om zijn vijanden uit te schakelen. Hij begint in Istanboel, waar de wapenhandelaar die de explosieven voor de aanslag verkocht zijn eerste doelwit is. Daarna trekken hij en zijn team door Europa waar ze de ene na de andere terrorist zonder genade uitschakelen. In de stoffige straten van Beiroet bereikt het verhaal zijn hoogtepunt als Rapp zich plotseling in de rol van gejaagde ziet. Hij zal zijn training en vaardigheden tot het uiterste moeten inzetten als hij wil overleven in deze door oorlog geteisterde stad.

Vincent 'Vince' Flynn (1966) was naast thrillerauteur adviseur van de televisieserie 24. Hij bewaakte de verhaallijnen van het vijfde seizoen van de reeks. Flynn stierf op 19 juni 2013 op 47-jarige leeftijd na een drie jaar durend gevecht tegen prostaatkanker. De Mitch Rapp-reeks werd na de dood van Flynn voortgezet door Kyle Mills.

Een van Flynns vaste lezers was oud-president George W. Bush, die Flynn af en toe 'een beetje te nauwkeurig' noemde omdat zijn boeken vaak een waarheidsgetrouwe weergave gaven van CIA-operaties over de hele wereld. Flynn mocht een keer meerijden in Bush' limousine vanaf Andrews Air Force Base. Onderweg werd hij door de toenmalige president aan een kruisverhoor onderworpen: Bush wilde koste wat kost te weten komen waar Flynn zijn informatie vandaan haalde. 'Ik begon te stotteren', herinnerde Flynn zich later.

Zijn thriller Memorial Day uit 2004 beschrijft een operatie die veel gelijkenissen vertoont met die waarbij in 2011 Osama bin Laden werd gedood. Zijn thrillers waren ook leesstof voor de geheime dienst om te onderzoeken of er ergens tekortkomingen waren in de beveiliging. Flynn was zelf ook verbaasd over zijn 'helderziendheid'. 'Maar het enige wat ik deed was de puntjes met elkaar verbinden. Ik keek naar wat er gaande was in de wereld.'

Flynn werkte in het onroerend goed, toen hij ruim twintig jaar geleden fanatiek begon te lezen in een poging zijn dyslexie de baas te worden. Hij raakte verslingerd aan spionageromans en besloot er zelf een te schrijven. Zijn debuut Term Limits bracht hij in 1997 in eigen beheer uit, nadat Flynn van uitgevers zestig afwijzingsbrieven had gekregen. Na het succes van zijn eersteling meldde zich een literair agent bij hem.

De trailer:Geen opmerkingen: