11 september 2017

Om in te lijsten (nieuws, 2017)

Recensent stort zich op thriller

In 2003 zat AD-recensent Elvin Post nog in de jury van de Gouden Strop om een jaar later, als jongste winnaar en eerste debutant, deze felbegeerde thrillerprijs in de wacht te slepen met Groene vrijdag. Het is heel goed mogelijk dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Jurylid en Hebban-redacteur Soraya Vink zette afgelopen week haar handtekening onder een contract voor het schrijven van een spannende roman.

Vink tekende bij uitgeverij Harper Collins Holland. 'Een dag om in te lijsten', liet ze via Twitter weten. Wanneer haar boek verschijnt, is niet bekend.

Mocht de nu net 25-jarige Soraya Vink snel haar manuscript afronden en komend jaar al publiceren, dan maakt ze kans om het record van Post als jongste debutant te breken. Post was dertig toen hij in de prijzen viel.

Vink werkt sinds februari 2015 als redacteur bij de website Hebban, die zich afficheert als de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Ze studeerde Spaanse Taal en Cultuur, gevolgd door de master Educatie en Communicatie waar ze haar eerstegraads lesbevoegdheid voor docente Spaans behaalde. Ze gaf Spaanse les op verschillende middelbare scholen waar ze haar liefde voor Spaanse literatuur met leerlingen deelde.

Overigens zijn Post en Vink niet de enige recensenten die zich na het schrijven van besprekingen op het schrijven van thrillers hebben gestort. Ook René Appel is begonnen als bespreker van misdaadromans. Hij deed dat voor NRC Handelsblad. Zijn eerste thriller, Handicap, verscheen in 1987. Nadien volgden vele thrillers. Appel werd meerdere malen genomineerd voor de Gouden Strop en won die prijs tweemaal.

Geen opmerkingen: