08 juli 2014

Politie (nieuws, 2014)

MARION PAUW SCHRIJFT GESCHENKBOEK

Marion Pauw (foto Leonie Broekstra)
Voor het vierde achtereenvolgende jaar is een vrouwelijke auteur uitgekozen om het geschenkboekje voor Juni - Maand van het Spannende Boek te schrijven. Na Simone van der Vlugt (2012), Loes den Hollander (2013), de Amerikaanse Tess Gerritsen (2014) is voor volgend jaar de klus gegund aan Gouden Stropwinnares Marion Pauw. Het thema van de spannendeboekenmaand is 'Politie'.

Marion Pauw (1973) is auteur, freelance publicist en copywriter. In 2005 debuteerde ze met 'Villa Serena'. Haar definitieve doorbraak naar het grote publiek bereikte ze met 'Daglicht' (2008), waarmee ze de Gouden Strop won. 'Daglicht' ging als film in april 2013 in première met in de hoofdrollen Angela Schijf, Fedja van Huêt en Monique van der Ven. Daarna verschenen 'Zondaarskind', 'Jetset' en haar eerste roman 'De Wilden'. Ook 'Jetset' en 'Zondaarskind' worden verfilmd. 

In juni jongstleden kwam haar nieuwste thriller over uitbundig ontspoorde familierelaties, 'Hemelen', uit. In totaal heeft Pauw inmiddels meer dan 500.000 exemplaren van haar boeken verkocht. Dit jaar was de Amerikaanse thrillerauteur Tess Gerritsen de auteur van Maand van het Spannende Boek. Haar geschenkboek 'Incendio' verscheen in een oplage van 513.000 exemplaren.

Tijdens Juni – Maand van het Spannende Boek staat ditmaal niet de dader centraal maar de misdaadbestrijder: de politie. In de misdaadliteratuur speelt de rechercheur een essentiële rol, zozeer zelfs dat politiemannen als De Cock, Maigret, Martin Beck, Wallander, Morse en Thomas Lynley deel uitmaken van ons collectieve geheugen, al of niet gestimuleerd door boekverfilmingen. Deze politiemannen zijn gedreven, cynisch, nors, eigenwijs en vaak alleenstaand. Daarin doen hun vrouwelijke collega’s als Barbara Havers en Sarah Lund niet voor hen onder. 

Het politiekorps brengt soms zelf misdaadschrijvers voort zoals Appie Baantjer, Simon de Waal, Joop van Riessen, Carina van Leeuwen en niet te vergeten Janwillem van de Wetering (het achtste boek uit de serie Grijpstra en De Gier was in 1980 het Boekenweekgeschenk).

Overigens had De Spanningsblog de nieuwe geschenkauteur al min of meer voorspeld in een recente tweet:1 opmerking:

Jac. Toes zei

En laten we politie-inspecteur Bert Spoelstra niet vergeten, inmiddels 13, 14 (of meer?) misdaadromans geschreven die zich in de tweede misdaadregio van Nederland afspelen (Limburg-Zuid)...