04 juli 2014

Niet veel opgeschoten (nieuws, 2014)

ZOMERGAST SASKIA NOORT LAAT VOORAL VEEL CRIME ZIEN

Het was een lekker ordinaire catfight, ruim vijf jaar geleden, tussen de literaire auteur Connie Palmen en de literairethrillerauteur Saskia Noort. Palmen vond dat Noort niets te zoeken had op het 'literaire' Boekenbal. ,,Scheer je weg, nietsnut'', riep Palmen destijds voor de tv-camera. De ruzie leidde tot een uitnodiging van het programma De Wereld Draait Door, waarin de twee nog even doorbakkeleiden.

Het is jammer dat Connie Palmen niet meer het programma 'Zomergasten' presenteert, want de leiding van de VPRO heeft het behaagd om dit jaar de bestverkopende thrillerschrijfster daarvoor uit te nodigen. Dat zou vast weer een vinnige confrontatie hebben opgeleverd. Maar Noort vindt dit jaar Wilfried de Jong tegenover zich. De schrijfster van onder andere 'Nieuwe buren' heeft tegenover NRC Handelsblad al opgemerkt dat ze tijdens 'haar' avond veel crime zal laten zien. ,,Ik wil verder dingen laten zien uit de jaren tachtig, mijn puberjaren. Ik wil het ook hebben over mijn rol als vrouw in de samenleving. Over feminisme toen en nu. Ik vind dat vrouwen niet heel veel zijn opgeschoten. Ze mogen werken, ja. Maar ze moeten nog steeds mooi, lief en braaf zijn.''

Andere Zomergasten zijn: cabaretier Freek de Jonge, filmregisseur Jim Taihuttu (bekend van de roadmovie 'Rabat'), dirigent en pianist Reinbert de Leeuw, de Vlaamse schrijver David Van Reybrouck (schreef het historische boek 'Congo') en Ionica Smeets, wiskundige en de ene helft van het duo De Wiskundemeisjes. De reeks begint op zondag 20 juli, de aflevering met Noort is op 3 augustus.

Geen opmerkingen: