05 juli 2014

'Io uccido' (nieuws, 2014)

ITALIAANSE THRILLERAUTEUR GIORGIO FALETTI OVERLEDEN

Giorgio Faletti in 2009
De Italiaanse thrillerschrijver Giorgio Faletti is vrijdag op 63-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Turijn overleden. Faletti leed aan kanker. Van de boeken van Faletti werden miljoenen exemplaren verkocht. Sommige ervan, zoals 'Io sono Dio' ('Ik ben God', 2009) en 'Appunti di un venditore di donne' ('De vrouwenverkoper', 2010) werden in het Nederlands vertaald.

Faletti schreef aanvankelijk humoristische boeken en verraste het publiek en de critici, toen hij in 2002 zijn eerste thriller, 'Io uccido' ('Ik dood') publiceerde. Van het boek werden in Italië meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht. Collega-auteur Jeffery Deaver noemde hem 'een levende legende'. In 2005 ontving Faletti uit handen van de Italiaanse president de De Sica Prijs voor Literatuur.

Faletti was ook actief als componist, tekstschrijver, zanger en acteur. In 1994 won zijn lied 'Signor Tenente', dat hijzelf uitvoerde, de tweede prijs op het festival van San Remo. Tot de artiesten die liedjes van hem uitvoerden, behoren Angelo Branduardi en Gigliola Cinquetti, winnares van het Eurovisiesongfestival in 1964. Faletti was ook hartstochtelijk aanhanger van voetbalclub Juventus.

(Bron: Het Laatste Nieuws)

Geen opmerkingen: