20 september 2007

Diamanten Kogel (nieuws, 2007)

DIAMANTEN KOGEL VOOR PATRICK CONRAD

De misdaadroman 'Starr' van Patrick Conrad (1945) is donderdag 20 september bekroond met De Diamanten Kogel, de prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek van het jaar. De Diamanten Kogel werd in De Dolle Mol in Brussel voor de zesde keer uitgereikt door het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs. Conrad kreeg een zilveren boksbeugel met vier diamanten.

Patrick Conrad is dichter, scenarist, regisseur en schrijver. Hij was een van de stichters van het befaamde Antwerpse dichtersgenootschap The Pink Poets. Conrad heeft drie films gemaakt, waarvan 'Mascara' uit 1987 (met Charlotte Rampling) de bekendste is. België was hem al snel te klein en hij woont een groot deel van zijn leven in de Provence. Als misdaadauteur publiceerde hij onder meer de L-trilogie 'Limousine', 'Louisiana' en 'Luwte', een reeks met de Antwerpse adjunct-commissaris Pol Courtois in de hoofdrol.Conrads stijl wordt gekenmerkt door zwarte humor en soms gruwelijke beschrijvingen.

Het bekroonde boek 'Starr' is Conrads achtste misdaadroman. De roman gaat over een professor filmgeschiedenis die verdacht wordt van een reeks moorden. Vorig jaar ging de Diamanten Kogel naar de roman 'Het diepe water' van Felix Thijssen. In 2005 won Esther Verhoef met 'Onder druk'.

Conrad moest het in de strijd om de Diamanten Kogel opnemen tegen één Vlaamse collega, te weten Bob van Laerhoven met 'De wraak van Baudelaire' en vier Nederlandse schrijvers: Lieneke Dijkzeul ('De stille zonde'), het duo Escober ('Chaos'), Gouden Strop-winnaar Roel Janssen ('De tiende vrouw') en Peter de Zwaan ('Duivelsrug').

Geen opmerkingen: