11 september 2007

Zaak gesloten (nieuws, 2007)

ALIBI GAAT TEN ONDER

Tot 1 oktober is er een leegverkoop. Daarna houdt de Amsterdamse thrillerboekwinkel Alibi echt op te bestaan. Daarmee komt er een einde aan 's lands enige speciaalzaak in spannende boeken die eigenaar Inez Abell in 1996 met haar toenmalige partner begon.

Een overname liep op het laatste moment spaak, maar Inez Abell wijst in Boekblad ook 'De Da Vinci Code' aan als nagel aan de doodskist van Alibi. ,,De term 'literaire thriller' kan ik niet meer horen'', zegt ze in het vakblad.

Al sinds haar twaalfde leest Abell thrillers en ze heeft dan ook een imposante collectie opgebouwd. De winkel in de Willemstraat had alles op thrillergebied in voorraad. Winst maken hoefde niet echt, want Abell genoot een uitkering. Wat niet inhield dat er geen geld verdiend moest worden. Er werd nog actie gevoerd voor het behoud van Alibi: zo deed René Appel nog een goed woordje voor de winkel op tv. Maar uiteindelijk werd onder meer de huur een strop voor Alibi.

Dat was niet de enige factor, erkent Abell in Boekblad. ,,We zitten hier ook niet in een winkelstraat, we moeten het hebben van mond-tot-mondreclame en trouwe klanten.'' Hulp kreeg ze van vrijwilligers, maar dat betekende weer een managamenttaak erbij. En nog meer zat tegen. Ze kampt met gezondheidsproblemen. Initiatieven voor nieuwe activiteiten kwamen niet van de grond. Concurrent Island Bookstore, die een paar honderd meter verderop is gevestigd, adverteerde met een uitgebreid aanbod thrillers.

Wat er echt inhakte was de toenemende populariteit van thrillers, waardoor ook de algemene boekhandel die als warme broodjes ging verkopen. ,,Ik gun Scheltema (grote boekhandel aan het Koningsplein, red.) alle goeds'', aldus Abell, ,,maar voor de boeken waarvan ze er nu op een zaterdag duizend verkopen, trokken ze vroeger hun neus op. Dan kan ik wel weigeren 'De Da Vinci Code' te verkopen, maar dan ben je weer elitair. Er valt niet tegenop te verkopen.''

Haar passie voor het spannende boek is ze niet kwijt, laat ze weten. Alleen gaat ze voortaan de boeken die ze wil lezen zelf kopen, om ze na lezing via boekwinkeltjes.nl weer door te verkopen.

(Bron: Boekblad; foto: Alwin van Ee)

Geen opmerkingen: