01 oktober 2007

Op morele gronden (nieuws, 2007)

GEEN 'WOENSDAG GEHAKTDAG' VOOR AKO

De AKO-boekhandels weigeren op 'morele gronden' de roman 'Woensdag Gehaktdag' van Richard Klinkhamer te verkopen. De directie van de winkelketen vindt de inhoud van het boek 'verre van fictie en wil geen podium voor dit soort producten creëren'. Dat heeft directeur Roland van Geest van de AKO-boekhandels laten weten. In 'Woensdag Gehaktdag' beschrijft Richard Klinkhamer de gebeurtenissen voor en na de moord op zijn vrouw Hannie Godfrinon in het Groningse Ganzendijk in 1991.

Van Geest wijst op de beperkte ruimte in de honderd AKO-winkels in Nederland. ,,Bij iedere titel maken wij een afweging. In dit geval vinden wij het niet gepast een boek te verkopen waarin een auteur zonder berouw een moord beschrijft die hij heeft gepleegd.'' Klinkhamer had eerder laten weten dat de opbrengsten van het boek naar een goed doel gaan.

De directeur van de AKO-keten baseert zijn besluit op het advies van Grietje Braaksma, hoofd inkoop. ,,Ik heb het niet gelezen. Zij wel. Of ze heeft zich laten leiden door informatie van Klinkhamers uitgever.''

Volgens uitgeverij Just Publishers heeft AKO nooit leesexemplaren opgevraagd. Commercieel manager Jan Wierenga van Just Publishers is verbaasd over de weigering. ,,Hoe kun je nu een oordeel hebben over een boek zonder het gelezen te hebben? Wij geven het uit omdat het een bijzonder en lezenswaardig boek is.'' De roman van Klinkhamer verschijnt woensdag 3 oktober.

(Bron: Dagblad van het Noorden)

Geen opmerkingen: