19 september 2007

Lisa Scottoline - Dubbelleven (2007)

Kwaliteit, maar met zwakke ontknoping
(Door Arno Ruitenbeek)

Dubbelleven, de dertiende thriller van Lisa Scottoline, hoeft 'maar' vijftien euro te kosten en daaraan heeft niemand een miskoop. Zelfs niet met zo'n zwakke ontknoping.

De voormalige advocate uit Philadelphia heeft in eigen land enorm succes en mag zich ook in de rest van de wereld geloofd en geprezen weten. Goede plots, pittige karakters, dialogen die de toets der kritiek kunnen doorstaan en meestal vaart.

Dubbelleven past naadloos in het rijtje van Door angst gedreven, Laatste kans of Met voorbedachten rade. Tot de laatste hoofdstukken dan, want dan krijgen toeval en goedkope emotie greep op het verhaal van rechter Cate Fante.

Cate is een knappe vrouw die niet op haar mondje is gevallen. Ze heeft in haar korte magistratelijke leven al een paar leuke zaken behandeld. Een geschil over intellectueel eigendom van een tv-serie over advocaten lost ze op door de gedaagde de mantel uit te vegen, omdat duidelijk is dat hij het idee heeft gestolen van de eiser. Ze moet die laatste in juridisch opzicht echter wel in het ongelijk stellen.

Daarmee opent ze de doos van Pandora. En niet alleen voor de partijen. Haar gewoonte om regelmatig duistere mannen op te pikken in duistere kroegen wordt breeduit in de pers gebracht. De gedaagde gaat zelfs een tv-serie brengen die op haar dubbelleven is gebaseerd. Het laat zich raden dat haar oudere en serieuzere collega's niet blij zijn met deze ontwikkelingen. Cate maakt zich minder zorgen over haar carrière dan over haar beste vriendin met haar autistische zoontje, die eveneens een rolletje dreigen te krijgen in de rechterssoap.

Lisa Scottoline - Dubbelleven. Vertaling: Iris Bol en Marcel Rouwé. Uitgeverij De Boekerij, 352 pag.

Geen opmerkingen: