09 september 2007

Diamanten Kogel (nieuws, 2007)

DE VLAMINGEN TEGEN DE HOLLANDERS

Twee Vlaamse auteurs moeten opboksen tegen vier Nederlandse thrillerschrijvers in de strijd om de Diamanten Kogel 2007. Van de zuiderburen zijn genomineerd voor de literaire onderscheiding: Patrick Conrad met 'Starr' en Bob van Laerhoven met 'De wraak van Baudelaire'. De Nederlandse kanshebbers zijn: Lieneke Dijkzeul met 'De stille zonde', Escober (het duo Esther en Berry Verhoef) met 'Chaos', Gouden Strop-winnaar Roel Janssen ('De tiende vrouw') en Peter de Zwaan met 'Duivelsrug'.

Er zijn in totaal 63 boeken ingezonden. Daarvan bleef een shortlist van negentien boeken over. Uiteindelijk koos de jury - 'na zorgvuldige beraadslaging', zoals dat zo mooi heet - donderdag 6 september de zes nominaties. Het is niet bekend wat de jury precies van het niveau van de inzendingen vond, al liet jurylid Jos van Cann elders doorschemeren dat de kwaliteit van de inzendingen wat hoger lag, maar dat er aan redactionele begeleiding nog het een en ander schortte.

Weinig tromgeroffel bij de bekendmaking van de nominaties, des te meer klaroenstoten op de dag van de uitreiking zelf. In het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel zullen op donderdag 20 september tal van critici en misdaadauteurs zich de hele dag buigen over de vraag of spannende boeken tot de literatuur gerekend moeten worden.

Dit 'colloquium' (deftig woord voor samenspraak of een al dan niet wetenschappelijke vergadering) kent als eregast professor J. Madison Davis (Gaylord College of Journalism and Mass Communication, Oklahoma University), voormalig President voor Noord-Amerika van de International Association of Crime Writers. Er zijn voordrachten en uiteenzettingen door Jos van Cann (Misdaadliteratuur in de lage landen voor de Tweede Wereldoorlog), Jooris van Hulle (De Maatschappelijke relevantie van thrillers), Jan Lampo (Thriller, magisch-realisme en mainstream), Mieke de Loof (Het spannende verhaal van de Vlaamse letteren), Felix Thijssen, Henri-Floris Jespers, Bob Mendes, Elvin Post en Esther Verhoef. Dat is nog eens wat anders dan een kwartiertje spreektijd voor de Gouden Strop-jury tijdens de Power of Plots....

's Avonds is dan de uitreiking van de Diamanten Kogel 2007. De winnaar ontvangt een trofee ontworpen door Wim Delvoye: een zilveren boksbeugel van 500 gram met vier diamanten van 0.35ct elk. De prijs voor het beste, spannende, oorspronkelijk Nederlandstalige boek is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM).

Geen opmerkingen: