19 september 2007

Karin Slaughter (nieuws, 2007)

KARIN SLAUGHTER SCHRIJFT GESCHENKBOEKJE

De Amerikaanse thrillerauteur Karin Slaughter schrijft het geschenkboekje voor Juni – Maand van het Spannende Boek 2008. Het motto van de twintigste editie van deze maand waarin thrillers centraal staan, is 'Knappe Koppen, Harde Bewijzen – Wetenschappers tegen de misdaad'. Dat heeft de stichting CPNB vandaag bekendgemaakt.

Karin Slaughter (1970) bereikte grote internationale successen met haar reeks thrillers over kinderarts en lijkschouwer Sara Linton. Haar boeken worden in 23 landen vertaald. Haar eerste roman ‘Nachtschade’ werd genomineerd voor de Dagger Award voor het beste thrillerdebuut van 2001. Ook in Nederland is Slaughter populair. In totaal werden van haar boeken meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Zij schreef tot nu toe acht thrillers waarvan vijf zich afspelen in Grant County, waar hoofdpersoon Sara Linton en haar ex-echtgenoot, hoofdinspecteur Jeffrey Tolliver, de gruwelijkste moordzaken oplossen.

De CPNB koos voor het motto 'Knappe Koppen, Harde Bewijzen', omdat volgens haar de misdaadliteratuur en forensische wetenschap onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Al in de eerste misdaadverhalen van Edgar Allan Poe (1841) wordt duidelijk dat de auteur zich liet inspireren door de wetenschap. Sinds in 1986 voor het eerst DNA officieel gebruikt werd om een misdaad op te lossen, was dat niet alleen een mijlpaal in het forensisch onderzoek maar ook het begin van een nieuw hoofdpersoon en genre in de misdaadliteratuur: de forensisch expert, meestal een patholoog-anatoom die zelf misdaden oplost. De populariteit van dit genre is ook te vinden bij tv-series 'Silent Witness' en 'Cold Case'. De serie 'CSI' is in Nederland zelfs het best bekeken Amerikaanse televisieprogramma van de afgelopen jaren met gemiddeld 1.300.000 kijkers per week. Naar aanleiding van deze tv-serie is een reeks boeken verschenen.

Het boekje van Karin Slaughter wordt in juni 2008 door de boekwinkel cadeau gedaan bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. Geschenkauteurs van de afgelopen jaren waren onder anderen Rinus Ferdinandusse, Nicci French, Tomas Ross en Henning Mankell. Dit jaar schreef Saskia Noort het geschenkboekje dat verscheen in een recordoplage van 637.000 exemplaren.

Geen opmerkingen: