25 juli 2007

Wordt verwacht 9 (nieuws, 2007)

MATA HARI EN BLONDE DOLLY

,,Dood is niets, leven trouwens ook niet. Sterven, slapen, overgaan in niets, wat maakt het uit? Alles is een illusie.'' Het zijn nogal gevleugelde woorden voor iemand die op het punt staat door een vuurpeloton gefusilleerd te worden. Ze werden uitgesproken door Margaretha Geertruida Zelle op 15 oktober 1917 in het Franse Vincennes. Zelle, de op 7 augustus 1876 in Leeuwarden geboren dochter van een hoedenverkoper, verwierf wereldfaam als Mata Hari. De exotische naaktdanseres werd na een kort proces ter dood veroordeeld wegens spionage voor de Duitsers.

De procesgang was op z'n zachtst gezegd omstreden. Maar het duurt nog tot 2017 totdat het gerechtsdossier over de vermeende spionne wordt geopenbaard. Dan pas zal blijken of de danseres daadwerkelijk voor de Duitsers heeft gespioneerd of dat de Fransen in haar een zondebok zagen voor het falen van het commando aan het front.

Plotdenker Tomas Ross had geen zin om tot 2017 te wachten. Hij komt op of rond de dag dat Mata Hari negentig jaar geleden werd geëxecuteerd, met zijn visie op de affaire in de thriller 'De tranen van Mata Hari'.

Ross heeft het manuscript net bij Cargo, imprint van uitgeverij De Bezige Bij, ingeleverd. ,,Mijn God, het telt 572 pagina's'', laat de schrijver weten. ,,Ik heb er driekwart jaar aan gewerkt. Lang voor mijn doen, maar 't is tot nu toe ook het moeilijkste waar ik aan ben begonnen. Ik hoop dat mijn oplossing eindelijk het antwoord geeft op de raadsels sinds 1917.''

Het wordt overigens een druk Ross-seizoen, want voor maart 2008 staat de publicatie gepland van 'Blonde Dolly', ook al een thriller over een vrouw die vele mannenharten op hol liet slaan. 'Blonde Dolly' dat als feuilleton verschijnt in het weekblad Den Haag Centraal, gaat over de moord op de 32-jarige Haagse prostituee Blonde Dolly. In de nacht van 30 oktober 1959 wordt ze gewurgd aangetroffen in haar huis aan de Nieuwe Haven. De opschudding is groot, vooral omdat Dolly een 'societyhoer' was, die haar clientèle, waaronder veel politici, nauwgezet bijhield in een adresboekje. Al snel wordt duidelijke dat ze vermoord moet zijn door een bekende, maar de dader wordt nooit gevonden.

Na de dood van de Haagse hoofdcommissaris Gualthérie van Weezel vindt zijn zoon Hans een dossier over de moord, vergezeld van de instructie het te vernietigen. Welke gevoelige informatie staat er in het dossier?

Nog meer nieuwe uitgaven van Cargo:

Van Robert Harris (1957), tot voor kort vriend van oud-premier Tony Blair en auteur van bestsellers als 'Vaderland', 'Enigma' en 'Archangel', verschijnt in oktober 2007 de politieke thriller 'Geest'. Niet geheel toevallig gaat zijn nieuwe boek over een Britse premier, die Downing Street 10 voorgoed heeft verlaten.

Adam Lang was de langst zittende en meest controversiële premier van Engeland in de afgelopen halve eeuw. Nu hij zijn functie heeft neergelegd, accepteert hij een extravagant hoog bedrag om de langverwachte memoires van zijn leven als regeringsleider te schrijven. Terwijl de druk op Lang toeneemt om zijn magnum opus in te leveren, verongelukt zijn ghostwriter en wordt een vervanger gezocht. De nieuwe ghostwriter gaat aan de slag om het boek te voltooien, maar ontdekt veel meer geheimen dan Lang ooit had willen onthullen. Dodelijke geheimen.

TWEE MOORDGEVALLEN

'Het spannendste boek van het voorjaar', zo betitelt Cargo 'De verlosser', de nieuwe thriller van de Noorse ex-profvoetballer, beurshandelaar, musicus, componist en wereldreiziger Jo Nesbø (Oslo, 1960), die in januari 2008 in de winkel moet liggen.

'De verlosser' is het zesde avontuur van politiecommissaris Harry Hole, die zíjn verlossing vaak zoekt in een fles whisky. Het is Kerstmis en de inwoners van Oslo worden opgeschrikt door twee moordgevallen.

Eerst wordt in een container het lichaam van een junkie gevonden en vervolgens wordt een vooraanstaand lid van het Leger des Heils in het centrum van de Noorse hoofdstad neergeschoten.

Hole bijt zich vast in de moordzaken en ontmoet daarbij de jonge en kwetsbare heilsoldate Martina. Terwijl hun liefde opbloeit, wordt het onderzoek ingewikkelder, zeker als blijkt dat er een huurmoordenaar in het spel is, die zijn gezichtsspieren zo kan manipuleren dat hij vrijwel onherkenbaar is. Van 'De verlosser' werden in Noorwegen meer dan 250.000 exemplaren verkocht.

SEKSSCHANDAAL

Cargo heeft ook de rechten gekocht van 'Besmet', het thrillerdebuut van de Zweedse Katarina Wennstam. De schrijfster woont in Stockholm, waar ze werkt als verslaggever voor de omroep SVT. Ze schreef eerder twee non-fictieboeken.

Intriges, een seksschandaal en moord zijn de ingrediënten van 'Besmet', dat vanaf januari 2008 verkrijgbaar is. Het boek draait om het echtpaar Rebecca en Jonas Wahl. Ze hebben
succesvolle carrières (hij is advocaat, zij is journalist), ze zijn ruim twaalf jaar getrouwd en hebben een zoon en een dochter. Maar achter deze façade delen de twee steeds minder.

Als de eigenaars van een illegaal bordeel worden opgepakt en berecht, wordt Jonas, die bekend staat om zijn vlotte babbel, gevraagd om juridisch commentaar te leveren. Ondertussen hebben een paar collega's van Rebecca een computer gekraakt die een lijst bevat van prominente klanten van het bordeel. Jonas Wahl is een van de namen...

ARME EUNUCH

Jason Goodwin (1964) debuteerde als romanschrijver met 'De brand van Istanbul', waarmee hij meteen de Edgar Allen Poe Award voor beste roman in de wacht sleepte. Eerder schreef hij de non-fictieboeken 'Lord of the Horizons' en 'On Foot to the Golden Horn; A Walk to Istanbul', waarvoor hij onderzoek deed naar het Ottomaanse Rijk.

'De slangensteen', te verschijnen in oktober 2007, is het tweede deel in de serie thrillers over historisch Istanbul. Het is 1838 als de Franse archeoloog Lefèvre in de toenmalige Turkse hoofdstad arriveert met het doel een verloren gewaande Byzantijnse schat op te diepen. De Griekse gemeenschap in Istanbul is direct op haar qui-vive: Lefèvre beschikt over gevoelige informatie.

Yashim Togalu, de eunuch die de mysterieuze moorden in 'De brand van Istanbul' oploste, wordt ingeschakeld om Lefèvre in de gaten te houden. Maar wanneer het verminkte lichaam van de archeoloog wordt ontdekt naast de Franse ambassade, blijkt er maar één verdachte te zijn: de arme eunuch zelf.

Geen opmerkingen: