23 juli 2007

Wordt verwacht 8 (nieuws, 2007)

RITUELE MOORD IN HET VONDELPARK

Nog een paar 'zaken' en dan hangt rechercheur De Cock zijn hoedje voor eeuwig aan de kapstok. Maar niet getreurd: er doet een nieuwe hoofdstedelijke smeris zijn intrede in het thrillergenre. Zijn naam is commissaris Bruno van Leeuwen en hij is ontsproten aan het brein van de Duitse (!) journalist Claus Cornelius Fischer (Berlijn, 1951). Fischer schreef voor onder andere Die Welt en Die Zeit. Tegenwoordig werkt hij, behalve als auteur, ook als vertaler en scenarioschrijver van bioscoopfilms en tv-series, waaronder Tatort.

In zijn thrillerdebuut 'En vergeef ons onze schuld', dat in januari 2008 bij de literaire uitgeverij Querido verschijnt, krijgt commissaris Van Leeuwen (54 jaar, getrouwd, geen kinderen) op Koninginnedag te maken met een gruwelijke zaak. Een twaalfjarige jongen wordt 's nachts gevonden in het Vondelpark. Hij lijkt op rituele wijze vermoord.

Vooralsnog tast Van Leeuwen in het duister over de dader, totdat een tweede, bijna op dezelfde wijze gepleegde moord, hem op het spoor brengt van de bezeten antropoloog Jos Pieters. Maar terwijl de bewijzen tegen Pieters zich opstapelen, begint Van Leeuwen steeds sterker aan diens schuld te twijfelen. Als Van Leeuwen met zijn vrouw, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, naar het ziekenhuis moet, ontdekt hij bij toeval met welk motief de beide moorden werden gepleegd. 'En vergeef ons onze schuld' wordt op dit moment verfilmd voor televisie.

MANUSCRIPT

Verschenen zijn eerdere thrillers bij Signature, nu is de IJslandse meester Arnaldur Indridason overgestapt naar het deftige Querido. Daar wordt in januari 2008 zijn nieuwste thriller 'Het koningsboek' gelanceerd. 'Het koningsboek' wordt betiteld als 'faction-thriller over de waarde van cultureel erfgoed'. Indridason schrijft over de Codex Regius, een onderdeel van de Edda, het manuscript uit 1271 waaraan het IJslandse volk zijn identiteit ontleent. Toen de Deense regering in 1971 besloot de Codex Regius terug te brengen naar IJsland, een voormalige Deense kolonie, stond het op de kade in Reykjavik zwart van de mensen. Twaalf pagina's van het middeleeuwse manuscript ontbraken echter - en zijn nog steeds niet teruggevonden.

Hoofdpersoon in 'Het koningsboek' is de jonge IJslander Valdemar. Hij reist in 1955 naar Denemarken, waar hij een aan lager wal geraakte hoogleraar ontmoet, die een groot geheim met zich meedraagt. Tijdens de oorlogsjaren is de Codex Regius uit het oog verloren. Als de hoogleraar hem daarover in vertrouwen neemt, maakt Valdemar zich op voor een reis door Europa. Zijn doel is het manuscript te vinden - en in leven te blijven. Want, zo blijkt, voor deze schat zijn mensen bereid over lijken te gaan.

Historicus en schrijver Arnaldur Indridason (Reykjavik, 1961), 'de grote meneer van de Scandinavische misdaadliteratuur', heeft de belangrijkste prijs voor de beste thriller in Noord-Europa, de Martin Beck Award, als enige schrijver twee keer op rij gewonnen. In 2005 kreeg hij de CWA Gold Dagger Award, de grootste prijs voor het genre in de wereld. Van Indridasons boeken werden wereldwijd meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: