

In zijn thrillerdebuut 'En vergeef ons onze schuld', dat in januari 2008 bij de literaire uitgeverij Querido verschijnt, krijgt commissaris Van Leeuwen (54 jaar, getrouwd, geen kinderen) op Koninginnedag te maken met een gruwelijke zaak. Een twaalfjarige jongen wordt 's nachts gevonden in het Vondelpark. Hij lijkt op rituele wijze vermoord.
Vooralsnog tast Van Leeuwen in het duister over de dader, totdat een tweede, bijna op dezelfde wijze gepleegde moord, hem op het spoor brengt van de bezeten antropoloog Jos Pieters. Maar terwijl de bewijzen tegen Pieters zich opstapelen, begint Van Leeuwen steeds sterker aan diens schuld te twijfelen. Als Van Leeuwen met zijn vrouw, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, naar het ziekenhuis moet, ontdekt hij bij toeval met welk motief de beide moorden werden gepleegd. 'En vergeef ons onze schuld' wordt op dit moment verfilmd voor televisie.
MANUSCRIPT


Hoofdpersoon in 'Het koningsboek' is de jonge IJslander Valdemar. Hij reist in 1955 naar Denemarken, waar hij een aan lager wal geraakte hoogleraar ontmoet, die een groot geheim met zich meedraagt. Tijdens de oorlogsjaren is de Codex Regius uit het oog verloren. Als de hoogleraar hem daarover in vertrouwen neemt, maakt Valdemar zich op voor een reis door Europa. Zijn doel is het manuscript te vinden - en in leven te blijven. Want, zo blijkt, voor deze schat zijn mensen bereid over lijken te gaan.
Historicus en schrijver Arnaldur Indridason (Reykjavik, 1961), 'de grote meneer van de Scandinavische misdaadliteratuur', heeft de belangrijkste prijs voor de beste thriller in Noord-Europa, de Martin Beck Award, als enige schrijver twee keer op rij gewonnen. In 2005 kreeg hij de CWA Gold Dagger Award, de grootste prijs voor het genre in de wereld. Van Indridasons boeken werden wereldwijd meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten