29 juli 2007

Wordt verwacht 11 (nieuws, 2007)

VALLENDE BOTJES

,,Het gezicht dat hem door het raam aanstaarde was dat van zijn moeder, maar leek er niet op. Het was spierwit, de mond vertrokken van pijn. Achter haar stond een zwart silhouet. Stephen liet de botjes uit zijn handen vallen.''

Citaat uit de thriller 'Zwarte vlucht' van de Schotse Lin Anderson (1952). Kort na haar studie werkte Anderson vijf jaar in de binnenlanden van Nigeria, waarna ze les ging geven in Edinburgh. In de tussentijd schreef ze filmscripts en korte verhalen, om na een paar jaar aan haar eerste thriller, 'Driftnet' te beginnen. Inmiddels is Anderson fulltime schrijver. Haar vader die vroeger rechercheur was, is een va de inspiratiebronnen voor haar thrillers.

'Zwarte vlucht', dat in november 2007 verschijnt, is alweer Andersons vijfde thriller maar wordt door uitgeverij Mynx 'ónze ontdekking van dit najaar' genoemd.

De heldin in Andersons thrillers is - hoe origineel, na Kay Scarpetta, Temperance Brennan en al die CSI-teams - een forensisch specialist, genaamd Rhona MacLeod. Zij moet aan de slag als er een jongetje spoorloos verdwijnt. Zijn moeder en oma zijn eerder op vreselijke wijze omgebracht. Op de plaats van de moord vindt MacLeod een talisman, gemaakt van de botten van een kind. Heeft dit iets te maken met de verdwijning?

'Zwarte vlucht' is gebaseerd op een moordzaak uit 2001. De Britse politie vond toen in de Theems de romp van een Nigeriaans jongetje. Vijf jaar oud en slachtoffer van ritueel geweld. De zaak werd nooit opgelost, maar er zijn sindsdien meer gevallen ontdekt van kindersmokkel en rituele offers.

DUISTER DUBLIN

,,'Slecht bloed' is een steengoed verhaal vol list en bedrog'', meldt Michael Connelly over het debuut van de Ier Declan Hughes. Die aanbeveling van niet de minste thrillerauteur heeft Hughes in ieder geval al op zak. Hughes werkte twintig jaar voor het theater in de Ierse hoofdstad Dublin als regisseur en toneelschrijver. Hij won diverse prijzen en werkte jarenlang als scriptschrijver in de tv- en filmwereld.

Hughes schrijft scherp en origineel, getuige deze zin uit 'Slecht bloed': ,,Op de avond van mijn moeders begrafenis huilde Linda Dawson uit op mijn schouder, stak haar tong in mijn mond en vroeg of ik haar echtgenoot kon opsporen.''

In het kort de inhoud: Na een afwezigheid van twintig jaar keert Ed Loy terug naar Dublin voor de begrafenis van zijn moeder. Wanneer een oude schoolvriendin hem vraagt de verdwijning van haar man te onderzoeken, kan hij niet weigeren. Maar het Dublin waar Loy opgroeide - te midden van eeuwenoude wijken, Victoriaanse kastelen en moderne villa's - is veranderd. Ook Dublin heeft zijn duistere kanten: georganiseerde misdaad, corruptie en moord.
'Slecht bloed' ligt in januari 2008 in de winkel.

Geen opmerkingen: