20 juli 2007

Wordt verwacht 6 (nieuws, 2007)

DEBUUT VAN TV-PRESENTATRICE

Het staat niet met zoveel woorden op de cover, maar 'Geheime visite', het romandebuut van tv-presentatrice Karin de Groot (1963) mag rustig beschouwd worden als een thriller. Uitgeverij Nieuw Amsterdam noemt het boek dat in januari 2008 verschijnt, 'een bijtende roman over verbijstering, schuld en wraak'.

'Geheime visite' gaat over de elfjarige Mette, die haar achttienjarige buurman als oppas heeft. Zijn aandacht en volwassen uitstraling imponeren haar. Overdag, maar ook midden in de nacht klimt hij stiekem haar slaapkamerraam binnen via de dakgoot. Ze beleeft haar eerste seksuele ervaring met hem. Geleidelijk aan worden zijn bezoeken minder gewenst, maar hoe kan ze zich verweren?

Een kwart eeuw later wordt Mette pijnlijk geconfronteerd met haar verleden. Bovendien vermoedt ze dat de buurjongen van vroeger doorgaat met zijn wangedrag. Hij wordt een obsessie voor haar. Maar in hoeverre is Mette zelf schuldig? En is haar waarheid werkelijkheid of waan?

BEKENTENIS

Een andere debutant bij Nieuw Amsterdam is Derwent Christmas (1972), medeoprichter van het literaire tijdschrift Tzum en stadsdichter van Leeuwarden. Zijn in januari 2008 te verschijnen roman 'Twee tranen' heeft als ondertitel 'Een bekentenis'.

De inhoud: Wanneer Didier Dominique, eigenaar van een reclamebureau, beseft dat zijn rijkdom hem alles heeft gegeven was hij zich kan wensen, besluit hij het roer om te gooien. Hij gaat lesgeven op een hogeschool. In de collegezaal komt hij in contact met Marian, een studente die een onheilspellende aantrekkingskracht op hem heeft. Hoewel hij in het zakenleven alles en iedereen naar zijn hand weet te zetten, kan Didier maar geen greep krijgen op de studente. De gevolgen zijn fataal.

Vanuit zijn cel op 'death row' vertelt Didier - een week voor zijn executie - over de verhouding die hem alles ontnam wat hij ooit bezat.

Geen opmerkingen: