DE TIENDE VAN TEIGELER
Wie ze verafschuwt, zal het bericht dat de thriller 'Dood' de tiende en meteen de laatste is in de reeks misdaadromans met speurders Carpentier en Dewit, van harte verwelkomen. Maar er zullen er ook zijn die met de publicatie in oktober 2007 van het nieuwste boek van Piet Teigeler met een brok in de keel zullen mijmeren dat er 'weer een tijdperk is afgesloten'.
Evenals in de voorgaande negen thrillers, speelt ook 'Dood', uitgegeven door Houtekiet, zich af in het immer bruisende Antwerpen. Ditmaal wordt het een zware beproeving voor commissaris Carpentier. Met zijn hond Watson wandelt hij in de stad over de gedempte zuiderdokken. Daar is juist een ontgroeningsritueel onder studenten aan de gang. Een meisje komt op Carpentier en Watson af. Dan scheurt er een auto over het plein en vanaf de achterbank wordt er een handgranaat gegooid. De commissaris kan de studente nog net wegduwen, maar Watson wordt aan stukken gereten en Carpentier zelf krijgt een granaatscherf in zijn hoofd. Er zijn wel honderd getuigen, die het slechts over één ding eens zijn: de granaatwerper droeg een smurfenpak.
Commissaris Leo Dewit besteedt al zijn tijd aan de aanslag op zijn collega, maar hij maakt nauwelijks vorderingen. Carpentier ligt in coma en de studente is uit het ziekenhuis gevlucht. Uiteindelijk vindt Dewit toch een spoor dat hem voert naar Chinese bendes en illegale afvalverwerking.
De Vlaming Piet Teigeler is een voormalig journalist. Als zoon van een economische migrant uit Duitsland en een Vlaamse moeder werd hij in 1936 geboren in een Antwerpse kliniek, die nu getransformeerd is tot bejaardenflat. Teigeler bracht zijn hele jeugd door in een huis dat bombardementen doorstond, maar uiteindelijk geen verweer had tegen de slopershamer. Op die plek staat nu het standbeeld van schrijver Elsschot.
Teigeler wilde altijd al schrijven, maar had geen zin in armoe lijden, zo meldt zijn website. Daarom had hij allerlei baantjes en belandde hij op zijn eenendertigste in de journalistiek. Met zijn pensioen financiert in Spanje woonachtige Teigeler tegenwoordig zijn schrijverscarrière.
BEDENKELIJK DUBBELLEVEN
Bij Houtekiet verschijnt in januari 2008 'Ituri', het thrillerdebuut van de Vlaming Ludwig Apers (1962). De auteur was acht jaar werkzaam als arts in Zimbabwe en voor korte perioden als consulent in een vijftal andere Afrikaanse landen, waaronder Congo. Sinds 2002 is hij verbonden aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.
Apers' ervaringen op het Afrikaanse continent liggen aan de basis van 'Ituri'. In het kort de inhoud: Dirk was een uitstekend zeiler. Toch verdronk hij tijdens een tocht op het Kivumeer, in het hart van Afrika. Zijn broer Serge wil de ware toedracht van het ongeluk weten en reist onder dekmantel van zijn reisorganisatie naar Congo. Daar wordt hij geconfronteerd met de meer dan rauwe realiteit van een land in ontwrichting.
De reis wordt avontuurlijker dan bedoeld en de medereizigers gedragen zich ook al niet zoals van toeristen wordt verwacht. Bovendien ontdekt Serge dat zijn broer een bedenkelijk dubbelleven leidde.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten