09 juli 2007

Peter Temple (nieuws, 2007)

GOLDEN DAGGER VOOR PETER TEMPLE

De Australische auteur Peter Temple heeft de Golden Dagger gewonnen, de belangrijkste prijs ter wereld voor misdaadboeken, voor zijn roman 'De gebroken kust'.

Temple toonde zich verrukt over de onderscheiding én de 20.000 pond (ruim 27.000 euro) die hij in Londen kreeg. ,,Je moet het per slot van rekening opnemen tegen de beste Engelstalige misdaadauteurs. Ik was al trots dat ik als eerste 'Aussie' de shortlist bereikte en nu heb ik de award ook nog gewonnen!''

'De gebroken kust' is in twaalf landen uitgegeven en heeft al meerderde prijzen gewonnen. Temple is vijfvoudig winnaar van de Ned Kelly Award for Crime Fiction, de belangrijkste prijs voor misdaadliteratuur in Australië. Hij wordt beschouwd als de grootste Australische thrillerschrijver.

In 'De gebroken kust' is de hoofdrol weggegelegd voor politieman Joe Cashin. Ooit was hij een ander mens. Zelfverzekerder en gemakkelijker, minder bedachtzaam ook. Maar wanneer je zo dicht bij de dood bent geweest als hij, kunnen de gevolgen niet uitblijven. Cashin veranderde noodgedwongen van baan; hij werd overgeplaatst van de hectische werkplek bij Moordzaken naar een rustig dorpje aan de kust waar hij opgroeide. Tegenwoordig hoeft hij alleen nog maar de plattelandsagent te spelen en de honden uit te laten. En af en toe denkt hij na over zijn verleden.

Dan wordt zijn prominente dorpsgenoot Charles Bourgoyne overvallen en op brute wijze afgetuigd. Alle tekenen wijzen erop dat drie jonge Aboriginals verantwoordelijk zijn voor de misdaad, maar Cashin is als enige niet overtuigd. Wanneer de ene tragedie de andere inluidt, is een heftige confrontatie tussen een dorp met een verborgen verleden en een man die het zijne probeert te vergeten, onafwendbaar.

'De gebroken kust' is in Nederland verschenen bij uitgeverij Cargo.

Geen opmerkingen: