14 juli 2007

Wordt verwacht (nieuws, 2007)

MOORDENAAR IS GEK OP KUNST

Jac. Toes (1950) heeft de smaak van het duoschrijven te pakken. Publiceerde hij in 2006 samen met Arnold Jansen op de Haar de WK-thriller 'De twaalfde man', voor zijn volgende thriller heeft hij in de Duitse germanist Thomas Hoeps (1966) een 'partner in crime' gevonden. Bij uitgeverij De Geus verschijnt in oktober 2007 van hun hand de thriller 'Kunst zonder genade'. De misdaadroman speelt zich af in de wereld van de moderne kunst.

In het kort de inhoud: De vrouw van een Nederlandse museumdirecteur wordt vermoord in een Duits museum. De dader heeft zich daarbij laten inspireren door een kunstwerk. Om die reden wordt de expertise van restaurator Robert Patati ingeroepen. In eerste instantie lijkt het om een crime passionel te gaan. De vrouw heeft recent haar relatie met de eigenaar van het Duitse museum beëindigd. Die is daarom verdachte nummer één.

Maar dan vindt er in Arnhem een gelijksoortige bizarre moord plaats. Duidelijk het werk van een (kunst)gek. Psychologe Micky Spijker, werkzaam bij de Arnhemse politie, en Patati slaan de handen ineen om de kunstminnende moordenaar te stoppen. 'Kunst zonder genade' verschijnt niet alleen bij De Geus, maar tegelijkertijd ook bij het Duitse Grafit Verlag.

Nog meer thrillernieuws van De Geus:

Femke Wolzak, de heldin uit het thrillerdebuut 'De inwijding' van Tess Franke, moet ook weer aan de bak. In 'De beproeving' (oktober 2007) neemt de jonge advocate de verdediging op zich van Alwin P., die wordt verdacht van een reeks moorden, waaronder die op Femkes vriend Roel. Tegelijkertijd probeert de weduwe van haar overleden baas Thans haar tot woordvoerder te maken van een clubje strijdlustige christenen die de zoon van de Amerikaanse ambassadeur hebben ontvoerd.

De verschijning van 'De beproeving' gaat gepaard met advertenties, voorpublicatie, maar ook met interviews. Dat laatste is wat eigenaardig, want juriste Franke is, zo wil althans het verhaal, met haar gezin in de VS ondergedoken vanwege bedreigingen aan haar adres.

Irene Huss wordt de vrouwelijke tegenhanger genoemd van Kurt Wallander, de hoofdpersoon in de misdaadromans van Henning Mankell. Huss is een 40-jarige inspecteur, gelukkig getrouwd met Krister, moeder van twee tienerdochters. Ze werkt al heel wat jaren bij de politie, maar komt nog altijd collega's tegen die niet zo blij zijn met vrouwen in het korps. Huss heeft ook de zwarte band bij jiu-itsu, is ooit Europees kampioene geweest.

Huss is ontsproten aan het brein van Helene Tursten (Zweden, 1945). Om gezondheidsredenen moest ze stoppen met haar werk als tandarts waarna ze besloot te gaan schrijven. 'Novemberval', dat in januari 2008 verschijnt, is Turstens eerste misdaadroman. Ze schreef daarna nog zes misdaadromans met telkens Irene Huss in de hoofdrol.

In 'Novemberval' maakt Richard Von Knecht, de rijkste man van Göteborg, een dodelijke smak van zijn balkon. Is er sprake van zelfmoord of heeft iemand hem van het balkon geduwd? Feit is dat Von Knechts weduwe nauwelijks een traan plengt. Het onderzoek voert het team van Irene Huss van de rijke zakenwereld naar de onderwereld van drugs en Hells Angels.

Met ''Kluis 21' kreeg het Zweedse thrillerduo Anders Roslund en Börge Hellström de handen van vele recensenten op elkaar. In ieder geval ook die van het team van VN Detective & Thrillergids dat de roman met vijf sterren overlaadde. Als alles volgens de planning verloopt, ligt in januari 2008 'De uitlevering' in de winkel.

Documentairemaker Roslund en Hellström, oprichter van een organisatie die ex-gevangenen helpt bij hun terugkeer in de samenleving, starten hun roman met een vechtpartij op een veerboot. Een dronken man slaat op de ferry schijnbaar zonder reden iemand bewusteloos. Politieman Ewert Grens is vastbesloten hem op te pakken omdat hij uit persoonlijke ervaring weet wat hersenletsel teweeg kan brengen. Al snel blijkt dat het paspoort van de vechtjas vervalst is. Het spoor leidt onverwacht naar de Death Row in een Amerikaanse gevangenis.

Geen opmerkingen: