17 juli 2007

Wordt verwacht 5 (nieuws, 2007)

ELVIN POST KOMT MET 'GEBOREN VERLIEZERS'

In januari 2008 publiceert uitgeverij Anthos de derde thriller van Gouden Stropwinnaar Elvin Post. De thriller heet 'Geboren verliezers' en vertelt het verhaal van de jonge tijdschriftenverkoper Romeo Spomer. Elke dag probeert hij op 6th Avenue, Manhattan, zijn magazines te slijten en ook elke dag ziet hij reikhalzend uit naar het moment dat de vrouw van zijn dromen zijn kraam zal passeren. Romeo woont in een appartement in Washington Heights, de gevaarlijke New Yorkse wijk, waar hij bij zijn moeder en samen met zijn broer Donald opgroeide onder de beschermende vleugels van crimineel Sean Withers.

Met Romeo lijkt het voor het eerst in zijn leven goed te gaan. Maar Donald, die er net een gevangenisstraf van zes maanden op heeft zitten, raakt steeds meer verstrikt in Seans misdadige praktijken. De druk op Donald neemt toe en Romeo komt voor een afschuwelijk dilemma te staan.

Voor wie het nog niet wist: Post (1973) debuteerde met 'Groene vrijdag', dat in 2004 werd bekroond met de Gouden Strop. Zijn roman 'Vals beeld', waarvan inmiddels 25.000 exemplaren zijn verkocht, werd in 2006 genomineerd voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel.

Nog meer thrillernieuws van Anthos:

'Vergiffenis' heet het thrillerdebuut van de in Glasgow geboren Caro Ramsay, dat in november 2007 verschijnt. Naast schrijfster is Ramsay acupuncturist, osteopaat en verzorgt ze gewonde dieren. Net als Denise Mina heeft Ramsay de stad Glasgow gekozen als decor voor haar thriller.

De inhoud: Het is 1984. De jonge rechercheur Alan McAlpine moet in een ziekenhuis de wacht houden bij een vrouw die zwaar gewond is. Haar gezicht is verminkt door zoutzuur. Alan en de vrouw communiceren met elkaar door middel van vingerbewegingen. Maar de vrouw vertelt niet hoe ze heet, wie de vader is van haar pasgeboren dochtertje en wie het zoutzuur in haar gezicht heeft gegooid.

Het is 2006. McAlpine is opgeklommen tot hoofdinspecteur. Hij leidt de jacht op een man die in de pers de Kruisigingsmoordenaar wordt genoemd. Twee vrouwen zijn al dood. Tijdens zijn onderzoek stuit McAlpine op een oude, nooit onopgeloste zaak. Heden en verleden raken verstrengeld.

OP DE VLUCHT

Van de Ierse Claire Kilroy (1973) publiceerde Anthos vorig jaar haar tweede roman 'De violiste'. Vanaf januari 2008 is alsnog haar debuutroman 'All Summer' verkrijgbaar onder de titel 'De hele zomer'. 'All Summer' werd bekroond met de Rooney Prize voor Ierse Literatuur. Met 'De violiste' werd zij dit jaar genomineerd voor de Irish Novel of the Year.

De schilderkunst staat centraal in 'De hele zomer'. Anna Hunt is haar geheugen kwijt en op de vlucht. Voor wie en wat weet ze eigenlijk niet precies... Maar één ding staat vast: ze is op de een over andere manier betrokken bij het eerder gestolen beroemde Nederlandse schilderij 'Het meisje in de spiegel' dat gerestaureerd wordt in de National Gallery in Londen. Het schilderij heeft een bijzondere aantrekkingskracht en heeft verschillende mensen in haar macht. De recensent van The Times bestempelde 'De hele zomer' als 'een thriller, een bekentenis en een liefdesverhaal ineen'.

CRIMINEEL GELD

René Appel (1945), nieuwkomer bij Anthos, publiceert in oktober 2007 zijn achttiende thriller 'Schone handen'. 'De meester van de psychologische thriller' situeert, niet als eerste overigens, zijn nieuwe roman in het chique Amsterdam-Zuid, waar Sylvia en Eddie een groot pand bewonen. Ze hebben twee kinderen en het ontbreekt hen aan niets.

Er is echter één levensgroot probleem: het geld dat Eddie met bakken binnenbrengt is crimineel geld. Sylvia heeft zijn activiteiten altijd geaccepteerd, maar er komt een tijd dat haar geweten begint te knagen. Na enkele bedreigende confrontaties is het haar duidelijk dat ze met haar kinderen bij Eddie weg moet. Maar ze beseft ook dat hij haar niet zomaar zal laten gaan. Ze weet immers te veel.

Geen opmerkingen: