JOHN GRISHAM: FAN VAN HILLARY
Het zijn feiten die John Grisham zo kan opdreunen: hij kreeg vijftien afwijzingen voordat een uitgever het risico wilde nemen met zijn eerste boek 'A Time to Kill'. En alleen al vorig jaar verdiende hij 5,7 miljoen euro aan zijn boeken. Hij weet ook dat hij geen James Joyce is. En ook geen William Faulkner. Hij is een entertainer.
,,Ik kan niet precies de grens tussen literatuur en populaire fictie aangeven’’, zegt hij in een interview met AP. ,,Maar ik verzeker je dat ik mezelf niet serieus genoeg neem als ik zou denken dat ik literatuur schrijf en werken publiceer die men zich over vijftig jaar nog zal herinneren. Over vijftig jaar ben ik er niet meer. Het interesseert me weinig of men zich mij dan zal herinneren of niet. Het is puur entertainment.'' Grisham hoopt dat wat hij schrijft 'populaire fictie is van hoge kwaliteit'. Als men dat onderschrijft, is hij gelukkig.
Soms verpakt hij serieuze zaken in zijn boeken. Zo schreef hij over de doodstraf in 'The Chamber', over de handel en wandel van verzekeringsmaatschappijen in 'The Rainmaker' en over de problemen van daklozen in 'The Street Lawyer'. In zijn nieuwe boek gaat het meer om een politieke intrige dan om een legal thriller.
'The Appeal' ('De aanklacht', zijn 21ste boek) vertelt het verhaal van een groot chemisch concern dat al jaren chemisch afval dumpt in de bossen rond een dorpje. Het bedrijf verliest een proces en moet miljoenen aan schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van hen die stierven aan kanker. Maar het bedrijf gaat in beroep bij het gerechtshof en probeert verkiezingen voor de leden van dat hof te manipuleren met als doel geen cent schadevergoeding te hoeven betalen.
,,De tijd was rijp om dit boek te schrijven’’, zegt Grisham, verwijzend naar de almaar spannender wordende race om het Amerikaanse presidentschap. De auteur, die op 8 februari 53 jaar is geworden, is een grote fan van Hillary Clinton.
Volgens Grisham zijn de Republikeinen de Democraten de afgelopen jaren te slim af geweest. ,,Wat de Republikeinen hebben gedaan in de laatste verkiezingen was gewoon briljant. Zij hebben veel mensen ervan overtuigd op een Republikeinse kandidaat te stemmen, terwijl dat in het nadeel van hun eigen portemonnee heeft gewerkt. De Republikeinen hebben een aantal maatschappelijke kwesties zoals abortus, rechten voor homo’s en wapenbezit naar hun hand gezet. Ze hebben mensen daarover zo veel angst aangejaagd, dat ze op een Republikeinse kandidaat gingen stemmen. Het was vakkundige manipulatie.’’
Zijn nieuwste boek heeft inmiddels de hoogste regionen van de bestsellerlijsten bereikt. Tot dusver heeft Grisham van zijn boeken wereldwijd in totaal 235 miljoen exemplaren verkocht. Sommige thrillers zijn verfilmd en werden succesvolle Hollywoodproducties met sterren als Denzel Washington, Julia Roberts, Samuel L. Jackson, Tom Cruise en Matt Damon.
Recensies van 'The Appeal' zijn tot dusver over het algemeen redelijk positief, hoewel sommige critici het beperkt houden tot ‘Grisham kan goed verhalen vertellen, maar hij is nog geen goede schrijver’. ,,Als ik goede recensies krijg, begin ik me zorgen te maken over de verkoop’’, grapt Grisham, die eraan toevoegt dat hij zichzelf heeft aangeleerd recensies te negeren. ,,Ik heb een goede dag als ik geen recensies lees. Het is eigenlijk wel gek: je wordt gerecenseerd door andere schrijvers. Je ziet niet dat popsterren elkaars albums bekritiseren, evenmin gebeurt dat bij filmregisseurs.''
Hij leest graag de boeken van andere schrijvende advocaten. ,,Ik lees alles van Scott Turow. Hij is echt, echt goed. Maar hij wordt enorm ondergewaardeerd als schrijver’’, aldus Grisham. Naast Turow, John Le Carré en John Steinbeck kunnen ook David Baldacci, Steve Martini, Pat Conroy en Stephen King zich als Grishams favoriete auteurs beschouwen. ,,Ik begin elke week wel aan twee of drie boeken, maar zelden lees ik er een helemaal uit. Ik houd van boeken kopen. Vind het ook leuk om er het huis mee vol te stouwen.''
Geen opmerkingen:
Een reactie posten