29 juni 2022

Kritiek en loftrompet (nieuws, 2022)

Een terugblik op dé misdaadverslaggever
Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 5 juli de geactualiseerde uitgave van het boek Achter de schermen bij Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. Het boek, geschreven door collega en vriend Kees van der Spek, geeft een volgens de uitgeverij unieke kijk op de persoon Peter R. de Vries.

Op 15 juli 2021 overleed Peter R. de Vries na een moordaanslag in de week ervoor. Nederland reageerde geschokt.

In dit boek leert de lezer Peter R. de Vries kennen zoals hij werkelijk was. Tegen de achtergrond van vele onderzoeken en in alle uithoeken van de wereld beschrijft Kees van der Spek spannende avonturen en persoonlijke anekdotes rondom de opnamen voor Peters misdaadprogramma.

De uitgeverij geeft alvast het nieuwe voorwoord van Kees van der Spek prijs: 

'Over de doden niets dan goeds. Peter had er een hekel aan. Tegendraads en ontregelend als hij was, was dit gezegde hem een gruwel. Je moet immers altijd de waarheid over iemand kunnen zeggen, ook als hij of zij dood is. En nu zie je juist dát her en der toch gebeuren. Mensen uit het vak en andere betrokkenen die hem eerst altijd fel bekritiseerden, steken soms zonder gêne plotseling de loftrompet. (...)

Over de doden niets dan goeds? Om dat eerlijk te kunnen beoordelen is het misschien aardig om Peters lotgevallen eens te bezien door de bril van iemand die met hem bij leven dagelijks optrekt. In de tegenwoordige tijd dus. Daarom deze hernieuwde uitgave van mijn boek uit 2008. Er is inmiddels een halve generatie verstreken, en heel veel kenners, bewonderaars en criticasters van het fenomeen Peter R. de Vries hebben deze verhalen nooit tot zich genomen. (...)'

Kees van der Spek is misdaadverslaggever en presentator van onder meer Oplichters in het buitenland. Hij is regelmatig te gast in talkshows en schuift vaak aan bij RTL Boulevard.

Geen opmerkingen: