24 juni 2022

Vooroordelen overwinnen (nieuws, 2022)

Thriller over homoseksualiteit en voetbal
Een aanklacht tegen homofobie. Zo mag volgens uitgeverij Gopher de recent verschenen thriller De buitenspelval van Elias Mutor gezien worden. 'Maar bovenal is het een lekker vlot geschreven boek vol spanning en humor dat de lezer meeneemt in de zoektocht van een doorsnee Nederlander naar de doodsoorzaak van zijn oude voetbalmaat.'

Als na bijna dertig jaar het lichaam van zijn oude voetbalmaatje Remco wordt gevonden zonder duidelijke verklaring van de politie, besluit Borg zelf op zoek te gaan naar de doodsoorzaak. Hij is ervan overtuigd dat zijn vriend niet gestorven is door een ongeluk of zelfmoord.

Geholpen door zijn vrouw weet hij heel wat mensen op te sporen die Remco rond zijn dood hebben gekend. Hoewel zij hem veel vertellen over de laatste maanden van zijn leven blijft het lange tijd een raadsel hoe Remco is gestorven.

Heeft zijn dood iets te maken met een duister studentenleven in Amsterdam? Of moet Borg de oorzaak zoeken bij een foto van het Ajax-team uit 1980, die Remco hem vlak voor zijn dood toestuurde? En wat heeft homoseksualiteit ermee te maken? Borg doet belangrijke ontdekkingen en langzaam begint hij steeds meer te begrijpen van Remco’s leven. Als hij er eindelijk achter komt wie verantwoordelijk is voor de dood van zijn oude vriend, blijkt die ontdekking niet zonder gevaar te zijn.

De buitenspelval gaat volgens de uitgeverij over de olifant in de kamer, over homoseksualiteit en voetbal. 'Het is een boek vol hoop dat laat zien dat vriendschap vooroordelen kan overwinnen en zich niet laat remmen door verschillen in geaardheid.'

Elias Mutor is het pseudoniem van Gerrit-Jan van Herwaarden (1980). Hij groeide op op een boerderij in Asperen. Hij werkt als beleidsmedewerker voor de landelijke koepel van provinciale landschapsorganisaties. Het schrijven van stukken en teksten voor brochures behoort tot een van zijn taken. Hij heeft daar zoveel plezier in dat hij ook in zijn vrije tijd is gaan schrijven. Dat resulteerde in een bundel verhalen over zijn jeugd op de boerderij en leidde uiteindelijk tot zijn debuut De Buitenspelval.

Geen opmerkingen: