18 mei 2021

De kanshebbers (nieuws, 2021)

 



Saskia Noort in de race voor Gouden Strop  



Een week later dan de reglementen voorschrijven, zijn vandaag de genomineerden voor de Gouden Strop bekendgemaakt. Vijf auteurs, onder wie een tweevoudig winnaar, maken kans op deze nog steeds Nederlands belangrijkste thrillerprijs. Het zijn drie Nederlandse auteurs, een Vlaamse en een - volgens Wikipedia - Belgisch-Nederlandse schrijver. Onder de kanshebbers is bestsellerauteur Saskia Noort, die een paar jaar geleden nog geen eurocent gaf voor de Strop.


Saskia Noort, in 2003 en 2004 genomineerd voor haar eerste twee thrillers (Terug naar de kust, De eetclub), had het in de zomer van 2017 helemaal gehad met de Gouden Strop. De uitreiking die binnen een vloek en een zucht werd afgeraffeld in de talkshow van Humberto Tan, vond ze een aanfluiting. 'Het spannende boek is terug bij af', liet ze weten. De uitreiking was 'neerbuigend naar auteurs en genomineerden. Dat kan anders.' Ze wilde het ook anders en speelde serieus met de gedachte een nieuwe thrillerprijs in het leven te roepen. Dat plan belandde echter in de ijskast en daar ligt het nog steeds.

Noort is ook de schrijfster die in 2012 nog via Twitter liet weten te betwijfelen of ze ooit nog een boek zou inzenden voor de Gouden Strop. 'Waarom insturen als je per definitie geen kans maakt? 'Ik heb er weinig vertrouwen in. Kijk maar eens naar de juryrapporten van de afgelopen jaren, waarin voortdurend wordt gesproken over Saskia Noort-klonen.'

Maar het kan verkeren. De achtste thriller Bonuskind van de AD-columniste is toch ingezonden en maakt kans op een cheque van 10.000 euro. Haar thriller gaat over de 15-jarige Lies die op een ochtend wakker wordt en het gevoel heeft dat haar moeder iets ernstigs is overkomen. 

Dreigtelefoontje
Noort moet het opnemen tegen tweevoudige Strop-laureaat RenĂ© Appel die in Overschot schrijft over een makelaar die een dreigtelefoontje krijgt van een man die claimt dat zijn stiefzoon hem duizenden euro's schuldig is. Ook genomineerd is Bernice Berkleef met haar tweede thriller Bloedsteen. Hierin onderzoekt de jonge Ella de geheime geschiedenis van haar vader op Java. In De moord op Arno Linter, de genomineerde misdaadroman van de Vlaamse Toni Coppers, waart er een seriemoordenaar door Antwerpen. Het is Coppers' achttiende misdaadroman rond commissaris Liese Meerhout. De vijfde schrijver op de shortlist is de Belgisch-Nederlandse schrijver Hugo Luijten. Zijn boek heet Undercover, een bekende titel voor Netflix-kijkers. Ook in deze thriller speelt undercoveragent Bob Lemmens de hoofdrol, maar Luijten schreef een hagelnieuw avontuur. Nu infiltreert Lemmens in een gokkastenimperium. 

De vijf genomineerden werden vandaag in het AD bekendgemaakt. De jury koos deze vijf titels uit 80 inzendingen van in totaal 24 Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen en imprints. De winnaar wordt op 5 juni bekend gemaakt. Onder de titel ‘De Nederlandse thrillerprijzen 2021’ worden die dag vanuit de Bibliotheek Utrecht Neude via een livestream vier thrillerprijzen uitgereikt. Naast de Gouden Strop zijn dat de Hebban Thrillerprijs, Schaduwprijs en Zilveren Strop. De uitreiking vormt het startschot voor ‘De week van het spannende boek’ die op maandag 7 juni begint.

De uitreiking van ‘De Nederlandse thrillerprijzen 2021’ is zaterdag 5 juni 2021 van 13.30 tot 14.40 uur live te zien op bibliotheekutrecht.nl/thrillerprijzen. Het laatste deel, de uitreiking van de Gouden Strop, is ook live te volgen op AD.nl. Jury Gouden Strop Naast voorzitter Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD) bestaat de jury uit Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent oa VN’s Detective & Thrillergids), Rolf Bos (freelance recensent), Ellis Gielen (gepassioneerd thrillerverkoopster bij boekhandel Stevens in Hoofddorp) en Amber Martensen (‘Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2020’, van boekhandel Thomas in Bergen NH). 

Geen opmerkingen: