21 mei 2021

Beladen en fel (nieuws, 2021)

In aantocht: de laatste spionageroman van John le Carré  



Een jaar na zijn dood komt in oktober nog een nieuw boek uit van de Britse grootmeester John le Carré. Het boek krijgt de titel Silverview en is een spionagethriller met een Engelse badplaats als decor.  

Toen John le Carré op 12 december 2020 aan de gevolgen van een longontsteking overleed, had hij 25 boeken op zijn naam staan, gepubliceerd over een periode van zes decennia. En op zijn 89ste was hij nog steeds aan het schrijven. Hij liet nog één voltooid manuscript achter. Zijn uitgeverij Viking liet deze week weten dat Silverview in oktober op de markt komt. 

'Dit is de authentieke Le Carré, die nog één verhaal vertelt', stelt Nick Cornwell, de jongste zoon van de schrijver en zelf auteur onder het pseudoniem Nick Harkaway. 'Het boek is beladen, forensisch, lyrisch en fel. Het is een zoektocht naar de ziel van de moderne inlichtingendienst. Het is een fantastish en passend laatste boek.'

Silverview volgt de handel en wandel van Julian Lawndsleyh, die een baan in de grote stad heeft verruild voor een rustiger werkomgeving. Hij bestiert een boekwinkel in een Engelse kustplaats. Na een paar maanden krijgt hij bezoek van Edward, een emigrant uit Polen, die een ongemakkelijke hoeveelheid kennis bezit over Julians familie en een ongebruikelijke interesse heeft in zijn boekwinkel. Tegelijkertijd krijgt een inlichtingenchef waarschuwingen binnen over 'een verraderlijk lek'. Onderzoek hiernaar leidt naar het kustplaatsje. 

John le Carré werd geboren als David John Moore Cornwell in het Engelse Poole. Le Carré begon zijn werkzame leven als een spion voor MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst en MI5, de binnenlandse geheime dienst. MI6 stond niet toe dat hij zijn eerste boek, Call for the dead, onder zijn echte naam publiceerde. Daarom koos Cornwell voor John le Carré.

(Bron: New York Times)




Geen opmerkingen: