11 mei 2021

Doorbraakboek (nieuws, 2021)

Heruitgave van klassieker van R.J. Ellory  



Bij uitgeverij De Fontein verschijnt op 21 mei Een stil geloof in engelen van de Britse thrillerauteur R.J. Ellory. Het is een oudje, waarvan destijds in Nederland meer dan 25.000 exemplaren werden verkocht. De uitgeverij vond dat het tijd werd voor een heruitgave van deze 'spannende klassieker'. Het boek ligt straks voor 15 euro in de winkel en dat noemt de uitgeverij 'voordelig'. 


Vijf boeken moest 
R.J. Ellory schrijven, voordat hij dan eindelijk internationaal doorbrak. Dat boek, A quiet belief in angels, verscheen onder de titel Een stil geloof in engelen begin maart 2009 in Nederlandse vertaling. Van het boek werden in Ellory's geboorteland zo'n 350.000 exemplaren verkocht. 

Het verhaal speelt zich af in Augusta Falls, Georgia. Het is 1939 als de 12-jarige Joseph Vaughan hoort dat een meisje uit zijn klas op wrede wijze is omgebracht. Zij blijkt het eerste slachtoffer te zijn in een reeks van gruwelijke kindermoorden die het kleine dorp decennialang in de greep zullen houden.

Joseph voelt zich moreel verplicht iets te doen en richt The Guardians op, een groep kinderen die vastbesloten is om de inwoners van Augusta Falls te beschermen tegen het kwaad dat hun dorp is binnengeslopen. Maar de moordenaar wordt niet gevonden en machteloos moeten ze toezien hoe het ene slachtoffertje na het andere uit hun midden wordt weggerukt.

Het dorp is gebroken van verdriet. Pas vijftig jaar na de eerste moord volgt er een ontknoping. Dan gaat Joseph ook de confrontatie aan met datgene wat hem zijn hele leven heeft achtervolgd.


Roger Jon Ellory werd op 20 juni 1965 geboren in het Sorento Hospital in Birmingham, Groot-BrittanniĆ«. Ellory's leven zelf zou al genoeg stof voor een aardige roman opleveren. Zijn vader nam de kuierlatten voordat de kleine R.J.werd geboren. Zijn moeder, een actrice en danseres, overleed toen hij zeven was aan de gevolgen van een longontsteking. Zoonlief ging toen wonen bij zijn moeders moeder. Zijn opa verdronk acht jaar voor Roger Jons geboorte, oma overleed in 1982 aan een hartaanval.

Toen Ellory zeventien was zat hij een celstraf uit wegens stropen. Daarna speelde hij als gitarist in The Manta Rays, de ruigste band tussen Manchester en Londen. Hij begon op 4 november 1987 te werken aan zijn eerste roman en onderbrak het schrijfproces tot aan juli 1993 slechts voor drie dagen om te scheiden van zijn eerste echtgenote. Ondertussen had hij tal van min of meer vriendelijke afwijzingsbrieven van uitgeverijen gekregen.

Uit pure frustratie ging hij niet eerder schrijven dan in augustus 2001. Tijdens zijn eerste kantoorbaan ooit kwam hij in aanraking met een computer. Ellory leerde hoe hij een Word-document moest creĆ«ren en besloot weer te gaan schrijven in zijn lunchtijd. In 2003 werd zijn eerste boek Candlemoth gepubliceerd.

1 opmerking:

Mike van Barneveld zei

Dit is een van de beste boeken die ik ooit gelezen heb!!