13 mei 2021

Onder de radar (nieuws, 2021)

Marion Pauw liet zich inspireren door zaak-Ruinerwold   



Gouden Strop-winnaar Marion Pauw liet zich voor haar nieuwste thriller, Vogeleiland, inspireren door de zaak-Ruinerwold.  'Ik zag er meteen een thriller in', zegt ze in een interview met het AD. Mijn dader in het boek ontdekt dat hij met veel zaken wegkomt; als hij zich verder maar normaal gedraagt, gaan veel mensen daarin mee.’


Het Drentse Ruinerwold kwam in oktober 2019 wereldwijd in het nieuws: op een boerderij woonde een vader met zes volwassen kinderen, die samen in afzondering wachtten op het Einde der Tijden.

Pauw: 'Ik vond het bizar dat je in Nederland blijkbaar op die manier onder de radar kunt leven. Kinderen die niet zijn aangegeven bij de burgerlijke stand en die nooit naar school gaan. Hoe is het mogelijk? Misschien letten we toch minder op elkaar dan we denken.'

In Vogeleiland duikt de 15-jarige Marianne onder met de veel oudere Berend op een onbewoond eiland in de IJsselmonding, waar het aanvankelijk idyllische verblijf ontaardt in een jarenlange nachtmerrie. Marianne verdwijnt en de impact van haar vermissing blijkt enorm: zus Nicole kampt met zo’n schuldgevoel dat ze verhuist naar een dorp in Spanje in de hoop het trauma van zich af te schudden. Maar ook daar achtervolgen angst en waandenkbeelden haar. Door een mysterieuze bezoeker laait de hoop van Nicole jaren later op dat Marianne toch nog leeft.

Vogeleiland is het elfde boek van Marion Pauw (48), die ook scenario’s schreef van tv-series als In therapie en Dagboek van een callgirl. Een deel van het verhaal van haar nieuwe thriller bedacht zij in het huis dat ze samen met haar man kocht in AndalusiĆ«. Nu wonen ze er het grootste gedeelte van het jaar.


Bron: AD

Geen opmerkingen: