02 mei 2021

Exit (nieuws, 2021)

 Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe overleden  Auteur Pieter Aspe is zaterdag 1 mei overleden. De succesauteur van onder meer de thrillers rond commissaris Van In werd 68 jaar oud. Aspe, geboren Pierre Aspeslag, heeft een vijftigtal boeken op zijn naam staan, waarvan er 3,5 miljoen exemplaren werden verkocht. Het eerste, Het vierkant van de wraak, kwam in 1995 uit.'Lieve lezers en vrienden van Pieter Aspe, bijzonder verdrietig nieuws', schrijft uitgeverij Aspe NV. 'Pieter Aspe is vandaag overleden na een kort ziekbed. We wensen zijn echtgenote Tamara alle sterkte in het verwerken van dit verdriet. Hij zal heel hard gemist worden. We bedanken iedereen die ons de afgelopen tijd gesteund heeft met berichtjes van hoop. Nu nemen we de tijd om de herinneringen aan Pieter Aspe te koesteren.'

De auteur kampte vorig jaar al met gezondheidsproblemen en lag toen vijftien dagen lang in het ziekenhuis. Hij had zware longproblemen, maar het bleek geen coronavirus te zijn geweest. Wel vonden ze een abces in zijn longen. Door die gezondheidsproblemen zou hij ook dit keer in het ziekenhuis zijn beland.

Ook in 2006 belandde hij al eens in het ziekenhuis na een hartaanval. Hij beloofde toen te stoppen met roken, maar bleef wel Duvels drinken. Die drank was ook het handelsmerk van hoofdpersonage Van In in de boekenreeks.

Aspe laat twee dochters en drie kleinkinderen na. Eind 2018 trouwde hij met de veertien jaar jongere Tamara, die hij toen drie maanden kende. 'Ik vind: ofwel ben je met iemand, ofwel niet. Dus waarom wachten? Ik heb niet zo veel tijd meer, hé', zei Pierre Aspeslag daarover in Het Nieuwsblad.

Tamara was zijn derde vrouw. In augustus 2016 verloor hij zijn toenmalige vrouw Bernadette Vandenbroucke (53) aan kanker. Eerder was hij ook getrouwd met Francine.

Aspe studeerde aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij was voltijds auteur sinds 1996. Daarvoor werkte hij onder andere als magazijnier, verkoper, seizoenagent bij de zeevaartpolitie, fotograaf en studiemeester. Hij was ook enkele jaren conciërge van de Heilig-Bloedkapel in Brugge. Pieter Aspe was een van de bekendste en populairste misdaadschrijvers in Vlaanderen en Nederland. Hij verkocht zijn boeken ook in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Afrika, Polen, Tsjechië en - sinds 2013 - de VS.

Het duurde tot zijn tweeënveertigste voor hij zijn eerste boek publiceerde. De meeste van zijn verhalen spelen zich in Brugge af. In 2001 ontving Aspe de Hercule Poirotprijs voor zijn roman Zoenoffer. De boeken rond Van In werden ook een succesvolle tv-serie onder de naam Aspe, tussen 2004 en 2014. Aspe zelf figureerde meermaals.

Bron: Nieuwsblad.be, VRT


Geen opmerkingen: