21 mei 2021

Don Quichot (nieuws, 2021)

Thrillerauteur strijdt tegen windmolens  



Thrillerschrijver en drievoudig Gouden Strop-winnaar Charles den Tex begint een politieke partij. De naam is Bronckhorst Windturbine-vrij en heeft maar één doel: het plaatsen van windmolens in het Achterhoekse Bronckhorst zien te voorkomen. 

Charles den Tex
(69), die sinds 2017 in Varssel, een buurtschap bij Hengelo, woont, is de voorzitter van de partij die hij samen met Ton Schaapveld uit Zelhem opricht. De partij Bronckhorst Windturbine-Vrij wil volgend jaar haar entree maken in de raad van Bronckhorst. Met als streven ‘de wens van de inwoners hard maken: geen (mega)windturbines in de gemeente’.

Dat een thrillerschrijver leider van een politieke partij wordt, vindt de verslaggever van De Gelderlander die Den Tex hierover sprak niet erg logisch. 'Waarom zou het logisch moeten zijn?', reageert Den Tex. 'Wij constateren dat het politiek niet goed gaat. Over de windmolens proberen we al lange tijd onze mening te laten horen, maar naar ons als inwoners wordt niet geluisterd. Een eigen partij oprichten is kennelijk de enige manier om te zorgen dat je aan tafel komt. Zodat je wél kunt meepraten en direct invloed hebt.'

De partij streeft naar twee à drie zetels in de 25 zetels tellende gemeenteraad. Den Tex: 'Dat is haalbaar, gezien een enquête die door 3500 mensen is ingevuld en waaruit bleek dat driekwart tegen windmolens is. Daarnaast haalden we vorig jaar binnen drie dagen 1200 handtekeningen op tegen windturbines.

Bronckhorst Windturbine-Vrij vindt ook iets van andere belangrijke zaken, stelt Den Tex. 'In ons programma komen ook standpunten over huisvesting, de steun voor verenigingen en de economische ontwikkeling van de regio. De Achterhoek is sinds lange tijd gelukkig geen krimpregio meer en dat moeten we vasthouden. Het risico bestaat dat de regio leegloopt als megagrote windmolens worden gebouwd. Dan zijn we terug bij af.'

(Bron: De Gelderlander

Geen opmerkingen: