03 juni 2018

Karen Dionne - Dochter van het moeras (2018)

Papa de kinderontvoerder is ontsnapt
(Door Hans Knegtmans)


Helena Pelletier leidt een vredig bestaan in het dorpje Markham, Michigan. Getrouwd met de sympathieke Stephen, twee dochtertjes van vijf en drie jaar. Zij vult de gezinsinkomsten aan met zelfgemaakte potjes jam en gelei, die vooral bij toeristen in trek zijn. Dan hoort ze op de autoradio dat een gedetineerde, Jacob Holbrook, die levenslang uitzat voor kinderontvoering, verkrachting en moord, uit de nabije gevangenis is ontsnapt. Bij zijn uitbraak heeft hij twee bewakers gedood.

Helena schrikt zich wezenloos. Ze mag hem dan al zo'n 15 jaar niet gezien of gesproken hebben, Holbrook is haar vader en zijn ontsnapping heeft consequenties die ze niet kan negeren. Nu moet zij Stephen, die ze vele jaren geleden een fictieve jeugd heeft voorgelogen, de waarheid vertellen. En, belangrijker nog, voorkomen dat Holbrook wraak neemt voor haar aandeel in zijn arrestatie.

De schrijfster laveert tussen twee perioden. Min of meer chronologisch beschrijft ze Helena's jeugd, die je op zijn minst opmerkelijk kunt noemen. Haar moeder werd door de veel oudere Holbrook op klaarlichte dag van de straat geplukt, zogenaamd om zijn weggelopen hond te helpen zoeken. Wat zij ook van deze onderneming verwachtte, niet dat zij naar een afgelegen hut in een moeras zou worden gedeporteerd, om daar als werkslaaf en bedgenoot te dienen.

Toen Helena twaalf was, had zij genoeg gekregen van vaders egocentrisme en toenemende onredelijkheid, en haalde zij moeder over om met de sneeuwscooter van een toevallige passant naar de bewoonde wereld te vluchten.

De hoofdstukken in het heden werken toe naar de onvermijdelijke confrontatie tussen vader en dochter. Zelfs de lezer die het niet ontgaan is dat vaders verwerpelijke gedrag sporen heeft achtergelaten in het karakter van Helena, hoopt dat zij - psychologisch en fysiek - stand zal houden in dit duel.

Een debuutroman om trots op te zijn. Alleen: de oorspronkelijke titel The Marsh King's Daughter wordt hier uitgebracht als Dochter van het moeras. Dat slaat nergens op. In de boektekst heeft Jan en alleman het over de 'moeraskoning'. Bovendien laat het boek zich typeren als de studie van een vader-dochterrelatie. Het moeras is niet meer dan een decor.

Karen Dionne - Dochter van het moeras. Uitgeverij De Fontein, 487 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.

Geen opmerkingen: