04 juni 2018

Bill Clinton & James Patterson - President vermist (2018)

Het land in brand, de president is foetsie




(Door Peter Kuijt)


Ze slaan regelmatig een balletje, maar nu zijn ze ook gebroederlijk achter het toetsenbord gekropen. Bill Clinton en bestsellerfabrikant James Patterson schreven een voortrazende thriller over een Amerikaanse president die vermist raakt.

James Patterson produceert aan de lopende band kaskrakers. De 71-jarige Amerikaan is de bestverdienende thrillerauteur ter wereld. Tientallen titels schreef hij samen met anderen. Uit onderzoek blijkt dat Patterson voor het merendeel de verhaallijn voor de boeken bedenkt en het echte ploeteren achter de tekstverwerker aan de coauteur overlaat. Toch staat doorgaans Pattersons naam groot op de cover en die van zijn collega klein ergens onderaan.

Zulks gaat niet op voor President vermist. Die schreef Patterson dan ook met leeftijdgenoot Bill Clinton, van 1993 tot 2001 president van de Verenigde Staten. Patterson moet dulden dat Clintons naam even groot en zelfse boven die van hem staat afgedrukt. De schrijver zal dat niet erg vinden, de twee zijn vrienden sinds ze elkaar tien jaar geleden ontmoetten op een golfbaan.

President vermist is het fictiedebuut van Clinton. In het voorwoord dankt hij echtgenote Hillary, die hem aanspoorde het verhaal toch vooral realistisch te houden. Hij had dus kunnen volstaan met te schrijven over een president die zich op onbetamelijke wijze onderhoudt met een stagiaire of een staatshoofd dat regeert per Tweet, Mexicanen ‘verkrachters’ noemt en dagelijks twaalf Cola Lights drinkt.

Niets van dat al. President Jonathan Lincoln Duncan is een man die je vrijwel onmiddellijk in de armen sluit. Hij vocht mee in Desert Storm, werd gewaterboard door Irakese ondervragers, verloor nog geen jaar geleden zijn vrouw aan kanker en lijdt aan een bloedziekte. Bovendien moet Duncan verschijnen voor een onderzoekscommissie over een vermeende deal met ’s werelds meest gezochte terrorist. En hij ‘walgt’ ervan, maar besluit wel twee militieleiders met een drone te doden, wetende dat het duo hun kinderen gebruikt als menselijk schild. Uitgerekend deze opperbevelhebber verdwijnt van de radar als er een grootscheepse aanval op de VS wordt ingezet.

Meer onthullen zou onfatsoenlijk zijn. Wel kan gemeld worden dat President vermist een van de meest onderhoudende thrillers van 2018 is. Het steekt geraffineerd in elkaar, met plotwendingen en cliffhangers op het juiste moment, veel actie en een verrassende finale. Hier laat Patterson zich gelden. Bijna zeker van Clintons hand zijn de beschrijvingen in de Oval Office, de Situation Room en andere plekken waar de macht zetelt en hier en daar een stichtelijk woord over vrijheid en de Amerikaanse Droom. Een must voor ge├»nteresseerden in de Amerikaanse politiek. Het is dat de filmrechten al verkocht zijn, anders zou dit een uitgelezen project zijn voor Netflix’ nieuwe medewerker Barack Obama.

Bill Clinton en James Patterson – President vermist. Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 480 pag.

Geen opmerkingen: